Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Átjáró épül a Romkerten keresztül

170 millió forintból átjáró épül a Romkerten keresztül, amely az Ady teret köti össze a székesegyház előtti Mindszenty térrel. A sétány a régi várfal nyomvonalát követi majd, így az arra járók igazi történelmi környezetben közlekedhetnek. A beruházás a Szent Márton-terv első ütemének része, a munkaterületet ma vették birtokba a kivitelezők.
Szállingózó hó, mínusz 2 fok - egyelőre nem kedvez az időjárás a kültéri építési munkáknak, ennek ellenére megtörtént a munkaterület hivatalos átadása a Romkertben. Puskás Tivadar elmondta: az átjáróval a buszpályaudvarról könnyebben elérhetővé válik a belváros gyalogosan, a Romkert pedig kinyílik, és a szombathelyiek életének részévé válik. "A szombathelyek tudják, hogy egy ősi régi városban laknak, de ezt nem nagyon tapasztalják. Ha itt az Ady tértől a Mindszenty térre megyünk vagy fordítva, közveltenül mellettük lehet látni a régi Szombathelyt, a régi Szombathely értékeit az ókortól kezdve" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.

Az átjáró a mostani járószintről indul, majd gyaloghídban és sétányban folytatódik. Egyik kapuja a Romkert jelenlegi bejárata lesz, a másikat a szomszédos karitász-épület kerítése mellett alakítják ki. Közterület lesz, szabad átjárással, kivilágítva. Éjszakára lezárják. "Az átjárót úgy kell elképzelni, hogy a régi várfal nyomvonalát követi, ez egy durván két méter széles várfal jelenleg is. A várfal kap egy vasbetonlemez védelmet, ami követi magasságilag is a várfal nyomvonalát, erre kétméterenként egy acél keretszerkezet kerül" - mondta Tóth Tibor, az Inter-Alp Kft. ügyvezető igazgatója.

A Romkert az átjárótól függetlenül ugyanúgy belépőjeggyel lesz látogatható - várhatóan a munkálatok ideje alatt is. A városvezetők azt remélik: az itt sétálók körül sokan kedvet kapnak majd ahhoz, hogy felkeressék az ókori emlékhelyet. A sétány megépítésének határideje május vége. A kivitelezés akkor kezdődhet meg, ha a hőmérséklet +5 fok fölé emelkedik. A munkaterület-átadáson elhangzott: a Romkert fejlesztésének következő lépése a helytartói palota és a mozaik méltó bemutatása lesz.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb