Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Erdészeti gépbemutató

A Földművelésügyi Minisztérium a finn nagykövetség közreműködésével a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél tartott erdészeti gépbemutatót az ország erdőgazdálkodói számára. A munkaerőhiány komoly kihívást jelent már az erdészeti munkálatokban is, ezért egyre fontosabb a komplex feladatokra is képes, korszerű gépek beszerzése.
A finn gyártmányú, számítógép-vezérelt, robotkarral ellátott munkagép alig 30 másodperc alatt vágja ki és darabol méretre egy egy-egy hatalmas erdeifenyőt. Emellett még egy helyre is rakja a rönköket. Az ország minden tájáról érkeztek erdőgazdálkodási szakemberek a Szombathelyi Erdészeti Zrt-nél megtartott bemutatóra, hogy működés közben láthassák a korszerű gépeket. "A munkaerőhiány az erdőkben okozza azt, hogy újra a gépesítés felé kell nézzen a magyar erdészeti ágazat. Ez az egyik ok, hogy gépeket keresünk, a másik az, hogy miért a csúcstechnológiát? Mert természetközeli erdőgazdálkodásnak egyik alapja az ilyen gépek által visszahagyott vágásterület" - fogalmazott Ugron Ákos Gábor helyettes államtitkár.

Finnország erdészeti nagyhatalomnak számít Európában, legfontosabb energiaforrásuk a folyamatosan megújuló erdő, emiatt az ország piacvezető az erdőgazdálkodásban alkalmazott gépek gyártásában. A szakmai programot a szakminisztérium a finn nagykövetséggel közösen szervezte. "Hamarosan megjelenik az erdészeti gépek beszerzésére kiírt pályázat erdészeti technológiák fejlesztése jogcím kerül megnyitásra. Én bizakodó vagyok, hogy egy hónapon belül ez a jogcím megnyílik, és az erdőgazdálkodóknak, mind az állami, mind a magánszektornak lehetősége lesz gépvásárlásra" - mondta Mocz András, a Magyar Magánerdő-tulajdonosok és Gazdálkodók Szövetsége elnöke.

A fakitermelés szezonja a vegetációs időszak, ezért fontos, hogy időben végezzenek a munkálatokkal. Ezt könnyíti meg a megfelelő géppark. "A Szombathelyi Erdészeti Zrt. évente 500 millió forintot fordít beruházásokra, ennek a keretnek kb. a felét fordítjuk gépberuházásokra. Azon kevés erdőgazdaságok közé tartozunk, akinek saját gépparkja és javítóműhelye van. 4 erdészetünk közül 3-nál saját gépeink dolgoznak jellemzően" - hangsúlyozta Bakó Csaba, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdőgazdálkodási igazgatója.

A szakmai program résztvevői ki is próbálhatták a korszerű gépet, igaz, egyelőre csak az oktatást szolgáló szimulátoron.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb