Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezett a város

A lovas huszárok vezették a tömeget a március 15-ei városi ünnepségen. A Petőfi-szobornál koszorúztak, majd a Március 15-e téren zászlófelvonás következett. A megújult múzeumkertben V. Németh Zsolt ünnepi beszéde után avatták tisztségébe a diákpolgármestert.
Az ünnep előestéjén már elkezdődtek a megemlékezések a városban: Herényben Koczka Tibor alpolgármester beszélt a szabadságharc örök érvényű eszméiről, az akkori fiatalok küzdő szelleméről."Huszonéves fiatalok voltak, akik nem törődtek bele sorsukba, hanem kezükbe vették sorsuk irányítását" - fogalmazott.

Március 15-én kora reggel huszáros ébresztővel kezdődött a megemlékezés: a lovas egyenruhások az Emlékműtől vonultak a Petőfi-szoborig, ahol koszorút helyeztek el a város és a megye képviselői. Innen a lovas huszárok vezetésével a Március 15. térre sétált  át a tömeg, ahol ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött a műsor. Ezt követően az Oladi Általános Iskola diákjai emlékeztek a szabadságharc legfontosabb mozzanataira.

A Savaria Múzeum megújult kertjében folytatódott a program a a város diákjainak műsorával. Ezt követően Puskás Tivadar polgármester átadta a város kulcsát, és beiktatta hivatalába  a nemrég megválasztott Horváth Zsolt diákpolgármestert. A premontreis fiatal ezt követően ünnepi beszédében a jövőre vonatkozó terveiről beszélt.“Hiszek egy olyan ifjúsági közösségben, amely tud és akar közösségi életet élni, amely el tud képzelni értelmes szórakozási lehetőségeket, és amely kész kiállni önmagáért, és méltó nemzedék lesz arra, hogy a Nyugat Királynőjének leendő és a márciusi ifjak büszke utódja legyen!" - mondta.
Ünnepi beszédében V. Németh Zsolt államtitkár Horváth Boldizsár szerepét hangsúlyozta: iránymutatása nyomán az ország a polgárosodás útjára lépett. “A vasi politikus, jogtudós és író tehát egy személyben is jelképezi a forradalom eredményeként létrejövő társadalmi és gazdasági növekedést, amely a 19. század végére megerősítette a magyarságot" - hangsúlyozta.

A megemlékezés az egykori igazságügy-miniszter szobránál koszorúzással folytatódott. Itt a város vezetői és képviselői mellett a civil szervezetek is fejet hajtottak.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb