Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ismét 13 kocsányos tölgy őrzi az aradi 13-ak emlékét a rátóti parkban

Az 1848-49-es szabadságharc mártírjainak tiszteletére kivégzésük 20. évfordulóján Deák Ferenc ültetett fákat. Az öreg tölgyek nagy része mostanra kipusztult, de makkjukból a Szombathelyi Erdészeti Zrt. csemetéket nevelt, ezek kerültek a famatuzsálemek helyére.
Hatalmas munkagépek dolgoztak az Aradi Emlékparkban, Rátóton. Földlabdával együtt emelték ki a 8-10 éves csemetéket, majd szállították a fákat végső helyükre. A mártírhalált halt tábornokok emlékére 1869-ben Deák Ferenc ültetett 13 kocsányos tölgyet, amelyek közül már csak öt él. "Különleges érzés volt mindig itt állni az ünnepségen, mert egyrészt lehetett látni az elmúlást, ahogy 1-1 tölggyel kevesebb és kevesebb lesz, de mint a példa mutatja, magát az újjászületést is" - fogalmazott V. Németh Zsolt államtitkár.

Az elpusztult fák helyére újak kerültek. Az öreg tölgyek makkjából ugyanis csemetéket nevelt a Szombathelyi Erdészeti Zrt, ezekkel most újra teljessé vált a 13-ak emlékét őrző fasor. "Ezeknek a pótlása oly módon történik, hogy az eredeti fákról gyűjtött makkból itt a kert északi részén 8-9 éves példányok állnak, ezeket az erdészet felnevelte, és ezeknek az átültetésére kerül sor, úgy, hogy meghagyjuk a régi tönköket. Nemzeti színű szalag jelzi őket, vigyázunk a történelmi emlékeinkre, és melléjük kerülnek ezek az ún. fiatal példányok" - mondta
Ruborits Tamás, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetője.

A Deák fasor fiatal példányait a helyi tűzoltók segítségével alaposan beiszapolták, és többek között a szél elleni védelemről is gondoskodtak. " Négy hektárnyi aradi erdőt ültettünk, és ott is van egy kopjafa, tehát bőven lenne utánpótlás, ha esetleg ezek a fák itt nem erednének meg" - tette hozzá Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója.

Az emlékhely évek óta központi helyszíne Vas megyében az október 6-i ünnepségeknek. A rátóti Aradi Emlékpark 2015-ben bekerült a megyei értéktárba.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb