Hiba
  • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Ifjúsági koncepció készül(t) Szombathelyen

A városi közgyűlés várhatóan az ősszel fogadja el Szombathely hosszabb távra szóló ifjúsági koncepcióját. A döntést megelőzően az anyagot társadalami vitára bocsátják, hangzott el a Városházán csütörtök délután tartott sajtótájékoztatón.
Mintegy másfél évtizede készült Szombathelyen a legutolsó, a fiatalok helyzetével foglalkozó koncepció, ezért közgyűlés időszerűnek tartotta a helyi ifjúságügy újragondolását, egy komplex ifjúsági stratégia elkészítését, amelynek kidolgozása a végéhez közeledik. „Egy közösség számára az ifjúság mindig nagyon fontos. Meghatározza a jövőt és eldönti, hogy a jövőben kik lesznek azok, akikkel együtt dolgozhatunk, akik aztán dolgozhatnak a városért, dolgozhatnak a megyéért, dolgozhatnak az országért. Ezért fontos az ifjúság kérdése, ezért fontos, hogy egy közösség, egy város ifjúsági koncepciót készít" - hangsúlyozta Puskás Tivadar polgármester

Első lépésként a fiatalok körében egy online kérdőíves felmérés készült. „Sokszor halljuk a fiataloktól, hogy őket nem kérdezi meg senki, hogy az ő véleményükre senki nem kíváncsi. Nos, ezúttal kíváncsiak voltunk a véleményükre, hiszen a Szombathelyen élő 13-30 év közötti fiatalok - akiknek a száma 14 ezerre tehető - közül csaknem 4 ezer fiatalt elértünk a kérdőívünkkel, amit az jelenti, hogy csaknem 30 százalékukat meg tudtuk szólítani" - fogalmazott Koczka Tibor alpolgármester.

A fiatalok válaszaiból kiderült, hogy szeretnek Szombathelyen élni, elégedettek a kulturális intézményekkel, az iskolákkal. A városban jelentős közösség formáló erő a sport. A felmérés egyik nagy meglepetése: a szombathelyi fiatalok több időt töltenek sportolással, mint tévénézéssel. A  kutatás tapasztalatait kiértékelték, és egy  tanulmányban összegezték. „A továbbiakban a következő bizottsági ülésen első olvasatban tárgyalnánk meg az anyagot, mert azt szeretnénk, hogy minél több vélemény épülhessen be, és miután a bizottsági vita megtörtént még ott az egész nyár, amikor a fiatalokkal foglalkozó szervezeteknek, és mint bárkinek a véleményét szívesen vesszük" - tette hozzá Rettegi Attila, az oktatási és ifjúsági bizottság elnöke.

A tervek szerint a városi közgyűlés szeptemberi ülésén fogadja majd el a város új, hosszabb időszakra szóló ifjúsági koncepcióját.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb