Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Bővítenék a Barnahus-eljárást

Január óta használják a gyermekvédelmi szakszolgálatnál a Barnahus-eljárást, amelyet a szexuálisan bántalmazott gyermekek védelme, kíméletes meghallgatása érdekében vettek át Izlandtól a hazai szakemberek. Néhány hónapnyi tapasztalat után most bővítést terveznek, és ehhez a törvényhozás segítségét kérik.
Már látható a haszna az izlandi példán alapuló úgynevezett Barnahus modellnek, amelyet az országban elsőként Szombathelyen alkalmaznak a szexuálisan bántalmazott gyermekek meghallgatásakor. Ennek lényege, hogy a zaklatás felidézésére csak egyszer kérik meg az áldozatot. A beszélgetésről videofelvételt készítenek - rögzítve a testbeszédet is, ami szintén döntő lehet -, és az eljárás során már csak ezt használják, így minimálisra csökkenthető a gyermek további lelki sérülése. “Tíz körül van a meghallgatás január óta, és azért ez nem csekély létszám, mert emögött főként szexuálisan bántalmazott gyermekek vannak. De bevállalunk még súlyos fizikálisan abúzált gyerekeket is. Azért ez nem csekély ebben a kis megyében. És az a tapasztalatunk, hogy a nyomozati szakban a rendőrökkel együtt megnézzük a gyermek videóra vett vallomását, és a rendőrök szólnak, nem egy esetben, hogy megvan a vallomás" - hangsúlyozta Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológus.

Ezzel kapcsolatban tartottak megbeszélést és bejárást a gyermekvédelmi szakszolgálat Barnahus-helyiségeiben: a gyermekbarát meghallgató szobában, a hozzá tartozó úgynevezett monitoring szobában és a gyermek-nőgyógyászati vizsgálóban. A modell országszerte elterjedhet a jövőben, legalábbis ezt szeretnék elérni a szakemberek. Ezért a törvényhozást is igyekeznek az egyébként alulról kezdeményezett ügy mellé állítani. “Most ki kell jelölni a célokat, hogy mi a következő lépés, kell-e törvényt módosítani, hogyan lehet erősíteni ezt a rendszert. És hogyha ezt megbeszéltük, akkor lehet továbblépni a Parlamentben is" - mondta Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő.

A találkozón a térség országgyűlési képviselője is támogatásáról biztosította a büntetőeljárás módosítását sürgető szakértőket. “A szükséges törvénymódosításokhoz természetesen szívesen csatlakozom előterjesztőként, és Selmeczi Gabriella képviselőtársammal együtt örömmel fogunk küzdeni ezért a nemes célért" - tette hozzá Hende Csaba.

Az országos hírű modell kiépítéséhez a szombathelyi önkormányzat is hozzájárult.“A Szent Márton-évre kapott pénzből 7 és fél millió forintot kaptak a civil szervezetek, amelyek két közintézmény működését támogatják a tevékenységével a városi intézményünket, a Pálos Károly szociális intézményt, illetve a megyei hatókörű Tegyesz intézményt" - hangsúlyozta Takátsné Tenki Mária, a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságának elnöke.

A szombathelyi szakemberek további helyiségeket alakítanának ki azért, hogy a Barnahus modell minden elemét alkalmazni tudják. Így a jövőben - ha anyagi segítséghez jutnak - terápiára és tudományos kutatás folytatására is lehetőség nyílhat.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb