Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A hősökre emlékeztek

A kötelességteljesítés, a küzdelem és a kitartás hőseinek nevezte ünnepi beszédében Harangozó Bertalan kormánymegbízott a háborúkban elesett honvédeket. Vasárnap a Hősök Emléknapja alkalmából városi ünnepséget tartottak a köztemetőben és a Március 15-e téren.
Az első világháború után 10 évvel éppen a Hősök Emlékünnepén avatták fel Rumi Rajki István ősmagyar harcost ábrázoló szobrát. Ugyanitt kezdődött az idei megemlékezés is, amelyen Horváth Sándor muzeológus idézte fel a nagy háború katonáinak harctéri mindennapjait. "A föld fölött drótakadályt készíteni, őrséget állni, étlen-szomjan menetelni, miközben a snapnerek a fejük fölött röpködtek. És megtették, és még többet is" - fogalmazott Horváth Sándor muzeológus.

Puskás Tivadar emlékező szavai után fehér virág került az első világháborúban elesett katonák sírjára. A megemlékezés ezután a Március 15. téren folytatódott, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonták az országzászlót, majd a Reguly Antal Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

A diákok katonalevelekből vett idézetekkel és versekkel emlékeztettek a két világháború áldozataira. Az elesett katonák emlékezetét először 1917-ben iktatták törvénybe – mondta ünnepi beszédében Harangozó Bertalan kormánymegbízott. Hozzátette: nincs olyan család, amelynek ne lennének háborús áldozatai, akik a kötelességteljesítés, a küzdelem és a kitartás hősei voltak. "Az országnak, a hazának szüksége volt rájuk és ők mentek. Nagy többségük soha nem akart hős lenni. Élni akartak, nyugodt életet élni, családjukért, közösségükért dolgozni" - fűzte hozzá a kormánymegbízott.

Az ünnepi szónok arra bíztatta a fiatalokat, hogy kutassák fel hős családtagjaikat, akik talán egy másik ország temetőjében nyugszanak. A 94 éves Kelemen Jánosné soha nem tudta meg, mi történt repülőtiszt férjével 1944-ben. "Ipolyszalkánál vetették be őket, és nem tért vissza. Nem tudok róla. Hadiözvegy vagyok. És eltűnt. Biztosan lezuhant, és nem kaptam semmi hírt" - mondta.

A megemlékezés végén a város és a megye vezetői, a pártok és a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el az Áldozati emlékműnél.   
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb