Hiba
 • JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 51
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek

A Szombathelyről elhurcolt zsidókra emlékeztek július első vasárnapján az imaházban. Történészi beszéd és gyászszertartás után a mártírok emléktáblájánál koszorúztak hitközségi és városi elöljárók.
73 évvel ezelőtt Heimler Jenő holokauszt-túlélő kezdeményezte, hogy a szombathelyi zsidó közösség minden esztendőben hivatalosan is megemlékezzen mártírjairól. Az ő szavait idézte az esemény egyik szónoka az egykori zsinagóga melletti imateremben. “Július 4-én gondoljunk a halálra, amely végigkaszált az emberek százezrein, és gondoljunk az életre, amelynek folynia kell tovább" - fogalmazott Katona Attila történész

A megemlékezésen több egykori túlélő is megjelent, akik máig a felejtés ellen küzdenek. “Teljes szívből emlékezünk családjainkra, hitsorsosainkra, mindenkire, aki elpusztult a világégésben. Mi gyakran tesszük ezt, nagyon gyakran tesszük, de ez a július első vasárnapja, ez nyilvános. Mi minden pénteken megemlékezünk mártírjainkról és halottainkról, de ez a júliusi első vasárnap, ez a legnagyobb megemlékezésnek számít" - fogalmazott Márkus Sándor, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

A tragikus történelmi eseményt az utókornak is ismernie kell - hangsúlyozta a főrabbi, aki a szertartáson a soá előzményeiről is beszélt. “Soha ne felejtődjék el, az nem a vagonokkal kezdődött, hanem az előtte lévő közbeszéddel, újságcikkekkel, karikatúrákkal, és mindennel, ami az emberekben a gyűlöletet elősegítette. Éppen ezért kell a nagyvárosokban, és a kisebb városokban is megemlékezni, hogy ez el ne felejtődjék" - mondta Radnóti Zoltán főrabbi,a MAZSIHISZ Rabbitestülete elnöke.

A megemlékezésen jelen volt Puskás Tivadar polgármester, Hende Csaba országgyűlési képviselő és Takátsné Tenki Mária bizottsági elnök is. A városi és hitközségi elöljárók később a zsinagóga kertjében lévő emlékfalat is megkoszorúzták.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb