Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megérkeztek a hiányzó oltóanyagok Vas megyébe

Átmeneti vakcinahiány miatt később kapják meg a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban kötelező oltásokat a kisgyermekek. Vas megyében a múlt hónap elején még elegendőek voltak a tartalékok. A negyedéves oltóanyag-mennyiség kiszállítását mára ígérték.
A kötelező oltások közül a 2, 3, 4 és 18 hónapos korban beadandó vakcina öt súlyos betegség: a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás és a gennyes agyhártyagyulladás ellen véd. Ezeket az oltóanyagokat mindig negyedévente szállítják az illetékes népegészégügyi hivatalokba. Ebből az oltóanyagból volt átmeneti hiány a megyében. "A hónap első felében a tartalékok még elegendőek voltak és nem volt egy átütemezett oltásunk sem Vas megyében. Most valóban már egy 10 napja már megtörtént néhány tíz esetben hogy át kellett ütemezni az oltás beadását' - mondta Stánitz Éva megyei tiszti főorvos.

Az átütemezett oltások elsősorban azokat a gyermekeket érintették, akiknek úgynevezett emlékeztető oltást kellett kapniuk. Ugyanakkor az oltás csúszása az immunizációt magát nem befolyásolja, azok a gyermekek sem veszélyeztetettek, akik még egyáltalán nem kapták meg ezt a védőoltást. "Szerencsére ez a gyerekekre valós veszélyt nem jelentett, hiszen ez az 5 komponensű védőoltás olyan betegségek ellen véd, ami hála a védőoltási rendszernek a magyar lakosság jól átoltott. És ez az átoltottság egy úgynevezett nyájimmunitást biztosít, aminek következtében védettek a még nem oltott kis létszámú gyermekek is" - hangsúlyozta Zsolnai Gyöngyi gyermekorvos.

A negyedéves oltóanyag-mennyiség a mai napon érkezett meg a járási Népegészségügyi Intézetekbe, az orvosok és védőnők már kezdeményezhetik az átütemezett oltások beadását.


Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…