Hiba
 • Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Kerékpárosbarát város lenne Szombathely

Az önkormányzat a  2014-2019-es ciklusban  kiemelt feladatként kezeli a kerékpárutak fejlesztését. Ennek  jegyében dolgozták ki a város kerékpárosbarát fejlesztését szolgáló projektet, amelynek része az az  bicikliút hálózati terv, amelyet legutóbbi ülésén hagyott jóvá a közgyűlés gazdasági és városstratégiai bizottsága.
A Fő téren átvezető kerékpárúton egymást érik a biciklisek. Ez az egyik csomópont, ahonnan több irányba vezetnek tovább az utak. „Sokat kerékpározom, itt lakok a Váci utcában, olyan másfél kilométerre. Kocsim is van, de többnyire kerékpárral járok. Jók a kerékpárutak, nagyon köszönöm, úgyhogy meg vagyok elégedve mindennel" - mondta Döbrössy Zoltán.

Szombathelyen a viszonylag kis távolságok és a kedvező terepviszonyok miatt kiválóak lehetőségek a kerékpározásra. Sokan választják ezt a közlekedési eszközt a munkába járásra, csakúgy a bevásárlásra vagy akár ügyeik intézésre. Ahhoz azonban, hogy még többen pattanjanak a kerékpárra, további fejlesztésekre van szükség. „Rengeteg kerékpárúttal rendelkezik már most is Szombathely, de erre szokták azt mondani, hogy sok van, de nem elég. Úgyhogy a következő két évben nagyon sok kerékpárút fog épülni városon belül, és váráson kívül is. Ugye most kezdjük el a Szombathelyt Balogunyommal összekötő kerékpárút tervezését, illetve utána a kivitelezését. A városban rengeteg új kerékpárút fog épülni, illetve felfestésre is kerülnek kerékpárutak" - hangsúlyozta Lendvai Ferenc, a gazdasági és városstratégiai bizottság elnöke.

A kerékpárút-hálózat tervének kidolgozása széleskörű társadalmi egyeztetés mellett zajlott. A cél a biztonságosabb, gyorsabb kerékpáros közlekedés feltételeinek a megteremtése. „Önmagában az már, hogy eleve beszélünk arról, hogy kerékpárút-fejlesztés, azon belül beszélünk arról, hogy szombathelyi kerékpárút-fejlesztés, ez már önmagában egy hatalmas érték, mert hogy alapvetően egy város élhetőségét nagyon sok szempont adja meg, ezek közül egyik a közlekedés, a közlekedésen belül az a trend, hogy igenis átülünk a kerékpárra, és ha átültünk a kerékpárra, akkor biztonságosan és gyorsan akarunk eljutni A-ból B-be" - fogalmazott Simon Zoltán Péter, a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség elnöke.

A fejlesztésekek következtében a jelenlegi 19 százalékról 25 százalékra emelkedhet a városban a kerékpáros közlekedés aránya, amely így hozzájárulhat a közúti dugók csökkentéséhez is.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb

 • Rövid hírek
  Rövid hírek AGORA Műhely Szombathelyen - Bemutatták az LMP szombathelyi képviselő-jelöltjét-  Megnyílt Hatos Csaba festőművész kiállítása. 
 • Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai
  Szakmai úton jártak a Premontrei diákjai Biológia tagozatos diákjaink, tanáraik vezetésével szakmai úton vettek részt Budapesten. A 38 jelentkező megtekinthette a…
 • Natúrparki fórum a Hegyháton
  Natúrparki fórum a Hegyháton Mit jelente a térségnek, ha natúrparkként működhetne? Ezt a kérdést tette fel az a fórum,…
 • „Gyermekszemmel-2018”
  „Gyermekszemmel-2018” A Szombathelyi Derkovits Gyula Általános Iskola tanítói munkaközössége – Csiszár Csilla munkaközösség vezető (tel: 06 30 4116438) irányításával…
 • Megelevenedett történelem
  Megelevenedett történelem Immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg gimnáziumunk a Kárpáti Kelemen megyei történelem csapatversenyt nyolcadik osztályos diákok…