Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Települési arculati kézikönyv készül

Október elsejéig az ország valamennyi településének el kell elkészítenie arculati kézikönyvét. Ebben a város, község hagyományaira alapozva dolgozzák ki azokat az elveket, amelyek hosszabb távra meghatározzák a település szerkezetének alakulását, további fejlődésének az irányait.
Az elmúlt években szinte minden településen történtek olyan fejlesztések, amelyek nincsenek összhangban az adott város, falu hagyományaival, településképével. Az is gyakori, hogy nagy területeket leköveznek, ezért egyre kevesebb a fa. Ezek a jelenségek is indokolják az építésügyi folyamat megújítását. A közelmúltban született településképvédelmi törvény alapján már készülnek a települési arculati kézikönyvek is. A dokumentumoknak tartalmazniuk kell azokat az előírásokat, amelyek hozzájárulnak a helyi értékek megőrzéséhez. „Mindazt ami egy településnek hozzá tartozik a múltjához, önismeretéhez, arculatához, és én azt gondolom, hogy ez fontos, és remélem, hogy Szombathelyen a jövő évben nyáron, amikor itt lesz a következő országos találkozó, azt hiszem harminchatodik, akkor Szombathely büszke lehet arra, amit megőrzött saját múltjából és meg tudja ismertetni az ország minden tájáról érkezett vendégekkel" - fogalmazott Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetsége elnöke.

Az arculati kézikönyvben az önkormányzatok a település lakosságának elvárásait is figyelembe véve határozzák meg azokat a helyi előírásokat, amelyeket a tervezőknek és az építtetőknek be kell tartaniuk. „A feladat alapvetően a települések önkormányzatánál, a polgármestereknél, a települések vezetőinél van. Hisz őnekik kell megfogalmazni azokat az elveket, elveket, hangsúlyozom, ami mentén a település fejlődhet. Ez azért rendkívül fontos, mert az elmúlt évtizedekben nagyon sok olyan fejlesztés történt szerte az országban, ami nagyon kirí a település évtizedek, vagy évszázadok alatt kialakult arculatánál" - mondta Ábrahám Ferenc, a Vas Megyei Építész Kamara elnöke.

A településtervezők, és a településfejlesztők most azon dolgoznak, hogy október elsejéig minden vasi településen, köztük Szombathelyen is, elkészüljön a települési arculati kézikönyv.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb