Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Húsvéti öröm

Húsvét ideje van. Nagy idő. Nagyhét s benne: nagycsütörtök, nagypéntek, nagyszombat, Húsvét első és második napja. Vegyük hát sorra ezeket - Jakab Bálint református lelkész gondolatai.
Nagyhét, kikopott lassan köznapi szóhasználatunkból, pedig „nagy” események hordozója a húsvétot megelőző hét nap. Nemcsak Jézus Krisztusnak, hitünk szerint Isten Fiának a sorsában, hanem annak áldásaként a mindenkori ember életében. Virágvasárnap a földi öröm megtapasztalásának bizonyossága, hogy a hatalom Istentől való lehetőség és felelősség, amelynek lényege a szolgálat. Jézus ezért a templomot választja, sajátos hatalmát jelezve. Ugyanakkor kinyitja egy másik országnak a valóságát, amely nem egy képzeletbeli elvágyódás, hanem a lét végső értelmének, az otthonra találásnak helye: az Isten országa. Ez annyira nem elvont valóság, hogy Jézus jelenvalóként kínálja fel: Isten országa közöttetek van! A szívetekben! Ott, ahol békesség van. Ahol Isten akarata szerinti élet folyik, ahol a veszekedést a békesség, a bántást a megbocsájtás követi. Nem álom ez. Valóság, amely beleütközik a világ megannyi akadályába. Isten Fia jósága is beleütközött ugyanebbe. Hiszen nagycsütörtök arról számol be, hogy a legfogadkozóbb tanítványa, Péter megtagadta őt, mi több, háromszor tagadta meg, nagypéntek pedig arról, hogy koncepciós perben el is ítélték, akik őt gyűlölték. Kész volt a döntés előre: meg kell halnia! El kell tűnni Jézusnak a világból, az emberek gondolkodásából! Mindent megtettek ezért a korabeli hatalmasok, legutoljára az akkori világ legborzalmasabb büntetését szabták rá a végső megsemmisítés bizonyosságával: a kereszthalált. A Golgota nevű hegyen megfeszítették. Ide jutott az, aki gyógyított, aki halottakat támasztott, aki legnagyobb rosszindulattal nézve is egy idealista volt: hitt a jó hatalmában. Csakhogy a történetnek van egy nem emberek által mozgatott szála. Isten engedte ezt. Jézus pedig vállalta. Miért?

Értünk, emberekért szenvedett. Hogy helyreálljon az igazság, hogy ne csak a jó győzzön a gonoszon, hanem a halál fölött az élet. Harmadik napon a keresztre feszítés után kilépett a halottak közül. Feltámadt, látták akkor sokan, egyszerre ötszázan, számol be Pál apostol (1 Kor. 15.) a Feltámadottal való találkozásról. Feltámadt: új élet kezdődik Krisztussal. Új remények pattannak, új jövő készül. Valaki áll az életünk mögött és fölött. A látható csak a történelem egyik része, Isten ajándéka a másik. Legyen a húsvéti öröm új remény mindenkinek!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb