Nyomtatás

Égszakadás

2014-08-10, 09:20
   |   Kategória: Fórum
A tikkasztó hőség, a fülledt levegő, az egekbe szökő légnyomást ember legyen a talpán, aki elviseli. A tájra árnyékként vetül és rohamosan közeledik egy játékfelhő, ami percek alatt elkomorodik
Az alacsonyan nyomuló sötét, majd fekete felhő vészjóslóan nehezedik a tájra. Délután van még csak, de már a kányák is zseblámpával repülnek, ám az ég alja még némi reménységet adva világos. Feltámad a szél, egyre erősödik, belekap mindenbe, vadul cibálja a fákat, növényeket. Felkapja és odébb teszi a műanyag székeket, felborítja a kerti bútorokat, összekócolja a növényeket. Szűkölnek a kutyák, próbálnak védett helyre menekülni a közelgő vihar elől. Kezdődik az égzengés. Villámlik minden felől, szinte abba sem marad a szokatlan égi jelenség, amit félelmetes dörgés, robaj kísér. Egyre gyarapodnak a „sok évet megéltem már, de ilyet én még nem láttam” kijelentések. A túlvilági sötétséget heves zápor kíséri. Megtelnek az árkok, a lefolyó csatornák szinte teljes átmérőben köpik a nyári csapadékot. Az okosra tanított riasztók szabotázsra gyanakszanak, és egyre több szólal meg közülük a városban. A tűzoltók is elindulnak. Végigszirénázzák az utcákat, igyekszenek segíteni a bajbajutottakon. Elöntött árkok, pincék, garázsok – lesz dolguk a szivattyúknak. A világ egyik részén éheznek az emberek, a másikon dúskálnak a javakban. A világ egyik részét aszály sújtja, a másikat árvíz, égszakadás veszélyezteti. Mintha a természet egyáltalán nem törekedne az egyensúlyra, az egyenlőségre, sőt, ellene lenne.

Az égzengés halkul, az eső csillapodik, felcsillan a remény, hogy talán vége lesz a félelmetes, egyre gyakoribb természeti anomáliának, és minden a megszokott kerékvágásba kerül. Reménykedünk, de tudjuk, hogy a természet bármikor a tudtunkra adhatja, hogy gyarló és gyenge porszemek vagyunk, és, ha nem működünk együtt vele, megmutathatja, hol a helyünk a világban.

bs