Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Azért a víz az úr

Az elmúlt nyár időjárásának mindnyájunk számára feltűnő jellegzetessége az augusztusban és szeptember első felében hullott, az átlagost messze meghaladó eső volt. Többször kellett nem csak a nagyobb folyók, de sok helyen a kisebb patakok árvizei ellen is küzdeni. Fülünkbe csenghet Petőfi Sándor örök figyelmeztetése: „Azért a víz az úr!”
Elmélkedjünk el egy kicsit ennek a kijelentésnek az igazán! Vajon a természet is így tartja-e? A tudományos ismeret mindenesetre alázatra int. Nagyon kis porszemei vagyunk mi emberek hatalmas világunknak! A Föld teljes vízkészletének mindössze a két és fél százaléka csupán az életünket alapvetően meghatározó édesvíz. Az édesvíznek nagyjából kétharmada a sarki jégben és a magas hegységek hósapkáiban évezredekre be van fagyva, egyharmada pedig a Föld mélyében – jórészt számunkra elérhetetlenül – található. A hozzávetőleg 2/3 és a körülbelüli 1/3-ad összege az egésszel egyezik meg, de hát akkor miből vannak a hatalmas folyamok mindent elsöprő árvizei, a pusztító felhőszakadások víztömegei, a hatalmas tavak vize és az élőlények testében található víz? Hát bizony ez a körülbelülben van, azaz ezek a hatalmas víztömegek a teljes földi vízkészlet két és fél százalékának is csupán a kb. nulla százalékát jelentik!

Szent Pál Athénban az Areopáguszon a mindenható Istenről mondta: „Benne élünk, mozgunk és vagyunk”, de talán megengedhető profanizálás, ha ugyanezt mondjuk a vízről is. Szinte nincs az emberi életnek olyan mozzanata, amely ne függene a víztől, se hétköznapjainkat, se ünnepeinket, se a munkánkat, se az üdülésünket ma már nem tudjuk elképzelni víz nélkül. Az is borzasztó, ha sok van belőle, de az sem kisebb csapás, ha kevés! Bizony nagy úr a víz!

(Hamza István, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott munkatársa)

A régmúlt korok emberei is jól tudták ezt. A Biblia első könyvének, a Teremtés könyvének szent szerzője a zsidó gondolkodás szerint úgy írta le a teremtést, hogy Isten a görög gondolkodástól teljesen eltérően a semmiből teremt. „Kezdetkor teremtette Isten az eget és a földet.” (Ter 1,1) Ez mai magyar nyelven azt jelenti, hogy mindent – az anyagvilágot és a túlvilágot is – Isten teremtette, a teremtés előtt semmi sem volt. A teremtés kezdetekor a föld, azaz az anyagvilág puszta, üres és sötét mélység volt. Az első napon Isten a fényt teremtette, másodikon Isten elválasztotta az égi és a földi vizeket, majd a harmadik napon mederbe terelte a földi vizeket és csak ezután kezdett az élőlények teremtésébe. Joggal mondhatjuk tehát, hogy az első vízgazdálkodó maga a fölséges Isten volt!

Küzdjünk tehát bátran az árvizekkel, mert ekkor a teremtő Isten munkatársai vagyunk, és így a végén mégsem a víz lesz az úr!

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb