Tanévkezdő gondolatok

2015-08-30, 17:05
   |   Kategória: Fórum
" Egyetlen szent célom volt; Nemesen, emberségesen gondolkodó művelt magyarokká nevelni titeket" - írja Benedek Elek. Még a nyári élmények hatása alatt állunk, és nem is akarjuk elhinni, hogy véget ért a vakáció - Mándl Józsefné gondolatai. 
Ilyenkor félretesszük a kudarcok emlékét, elfelejtjük a csalódásokat, a szkepticizmust felváltja az optimizmus, s újult erővel tekintünk az új tanév elé. Sok a teendő, de nem kell kapkodnunk! Csendesen térképezzük fel, mi van a növendékeinkben, döntjük el a talentumok kibontakoztatásának sorrendjét, céltudatosan keressük, majd hozzuk felszínre a ránk bízott gyermekek életét megváltoztató értékeket.

Széjjelnézve a világban a ma ifjúsága olyan kihívások előtt áll, amelyeket akár egy évtizeddel ezelőtt is elképzelhetetlennek tartottunk volna. A korlátlan lehetőségek világa esélyeket jelent, de veszélyt is rejt. Az egzisztenciális létbizonytalanság okozta feszültség, a túlzott megfelelni vágyás, a túlhajszolt verseny, az emberi kapcsolatok széttöredezettsége, az anyagi értékek felértékelődése az erkölcsi értékek rovására, a döntésképtelenség az információdömpingben, a biztos eligazodási pontok hiánya számos problémához, gyakran betegséghez vezet.

Ezért kevés pusztán az értelem művelésére odafigyelnünk. „ A gondolat ereje hatványozódik akkor, ha a szív a helyére kerül.” A tanár felelőssége óriási, fontos, hogy motiváljon és odafigyeljen a szív nevelésére is. Őszintén gondolkodó, mélyen érző, lelkiismeretes emberek nélkül a magyar társadalom gyenge lesz.

„Olyan lesz a jövő, mint amilyen a ma iskolája” (Szent-Györgyi Albert)

Nem kis feladat áll hát előttünk: használható tudást, biztos eligazodási pontokat adni neveltjeinknek. „Egész-séges”: testileg, szellemileg, lelkileg egész, teljes embereket nevelni.

Ezt a célt tűztük kollektívánk elé, s ennek szellemében indítjuk az új tanévet. Az iskola kulcsszava a továbbiakban is az együttműködés és a tanévenkénti megújulni tudás. A közös gondolkodás megemeli a feladat iránti elkötelezettséget, a megújulás az ismeretbővítésen túl kellő motivációt is biztosít. Csak ily módon javítható a megvalósítás minősége, csak egymás által lehetünk többek.

Hiszem azt, hogy nevelő munkánk nem hiábavaló, hogy céljaink java részét el tudjuk érni, s bízom benne, hogy pedagógus kollégáimat az új tanévben is ez a hit szervezi egységbe a tanulás-tanítás folyamatában.

Kedves Diákok!

„Tanulni nemcsak komolyan és szorgalmasan kell, hanem vidáman és szabadon szárnyaló szellemmel.”

Ezekkel a gondolatokkal kívánok nagyon boldog, eredményes tanévet városunk valamennyi diákjának és az őket szeretettel nevelő pedagógustársaimnak.

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178