Mosoly és kínlódás

2015-09-20, 15:21
   |   Kategória: Fórum
A körmendi és szentgotthárdi befogadó állomáson járva részese lehettem egy történelmi jelentőségű eseménynek. Vegyes érzések kavarogtak bennem - Némethy Marcsi helyszíni beszámolója. 
Sajnálat, harag, félelem, segíteni akarás felváltva. Sokszor a magunk életéről is nehezen döntünk, pedig minden körülményt jól ismerünk. Hát, még, másokéról. Kicsit ilyen ez a menekült kérdés is, melynek végeredménye ránk is hatással lesz. A történelem már nem egyszer bebizonyította, hogy sokszor csak utólag derül ki, mi lett volna a helyes cselekedet.

Eltérő véleményekkel, hozzáállással találkoztam. Voltak, akik nyaralásukat megszakítva igyekeztek, hogy segíthessenek. Ringatták mások gyerekét, ápolták sebeiket, nem félve a betegségektől. Mások meg ki nem bírták volna, hogy elsuhanva, a fáradt vonuló csoport mellett biciklijükről be ne kiabáljanak. Még a magyar állampolgár, pusztán segítő önkéntesnek is. “Aztán szedd össze a szemetüket is!” (Összeszedték.) Hogy mifélék vagyunk, ilyen helyzetekben mutatkozik meg csak igazán. Visszaélünk-e erőnkkel? Félelmetes, hogy mennyire befolyásolhatóak vagyunk, és mennyire ki tudunk fordulni önmagunkból. Egy-egy helyzetben eluralkodnak érzéseink és annak is nekiesünk, aki másként látja a megoldást. Vajon meddig mennének el, ha nem lenne rendőri kíséret?

Én sem mindig mentem át a vizsgán. Többnyire mosolygós vagy fáradtságtól elcsigázott emberrel találkoztam, de voltak, akik szúrós szemmel néztek rám. Velük szívesen harcba szálltam volna. “Mit képzel magáról, mikor itt csak segítséget kap. Vagy talán azért néz rám így, mert nő létemre nincs rajtam kendő?” Még dühösebb lettem. Persze az ok lehet az is, hogy egyszerűen fáradt, zavarja, hogy, többed magammal végignézem az ő kínlódását, vagy csak épp rossz napja volt, ahogy mindenkinek van. Én akkor villámokat szórok a szemeimmel. Mások a terrorizmustól való félelmüket osztották meg velem. “Most könnyen bejönnek Európába, Magyarországra.” Lehet, bár, szerintem, ha van pénzük jegyet venni egy repülőgépre, akkor a célig nem sétálnak több országon keresztül. De jogosnak tartok minden félelmet, mert a helyes döntéssel már elkéstünk. A problémát helyben, azokban az országokban kellett volna orvosolni, jóval korábban. Így, a Mi lesz, ha? kérdésekre, ez esetben is csak később kapunk választ. 

Kapcsolódó elemek

11 hozzászólás


Fatal error: Call to a member function getCfg() on a non-object in /home/szomthu1/szombathelyi7/plugins/system/japager/japager.php on line 178