Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Néprajz konferencia

A szabadtéri néprajzi múzeumok kiemelt feladata a megyékre, tájegységekre jellemző kulturális sokszínűség bemutatása. A néprajzos szakemberek erről a témáról egy nemzetközi konferenciát rendeztek a Savaria Múzeumban.
1973. augusztus 20-án, 40 éve nyitotta meg kapuit a Vasi Skanzen. Legfontosabb célja, hogy bemutassa, miként éltek Vas megye falvaiban az emberek az elmúlt kétszázötven évben. A régi korok paraszti világa, a nyugati határvidék sokszínű néprajzi és természeti öröksége elevenedik meg a több hektáros területen. A vallási, nyelvi, építészeti és egyéb szokásokat, hagyományokat tekintve Vas megyében nem csak tájegységenként lehet különbséget tenni, hanem akár falvanként is. Ezt a sokszínűséget mutatja be a Vasi Skanzen.

Horváth Sándor - néprajzos-muzeológus
“Ha a hagyományos közösségekről beszélünk, falvaink népének kultúrájáról, akkor nem kultúráról, hanem kultúrákról kellene beszélnünk. Mert ahány közösség, annyi kultúra. Minden közösség a maga arcára alakítja a maga kultúráját, amelyikből él, amelyik fenntartja azt a közösséget.

Az ország többi szabadtéri néprajzi múzeuma is a kulturális sokszínűség megőrzését, bemutatását tekinti feladatának. A Savaria Múzeumban - a Tudomány Napjához kapcsolódóan - rendezett konferencián magyarországi, illetve határokon túlról érkezett szakemberek mutatták be saját gyakorlataikat.  

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum
“Az idei mottó az élő tudománynak a bemutatása a közönség felé. Vasi Skanzen is a magyar népi életnek a tudományszintű bemutatása, úgy, hogy ezzel a hétköznapi ember is tudjon mit kezdeni.”  

A Savaria Múzeum dísztermében a régi, falusi élet mindennapjai elevenednek meg: kinagyított képeken. Ez a Skanzenben látható Falu-Képek című nagyszabású tárlat ikerkiállítása, amely február 21-ig látható.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb