Nyomtatás

Jubileumi tanév

2014-09-09, 09:58
   |   Kategória: Kultúra
Különleges tanév vár a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákjaira és tanáraira: újraalapításának 20. évfordulóját ünnepli az intézmény. A jubileumra nagyszabású programsorozattal emlékeznek. Hétfőn szaxofonkoncert nyitotta az eseménysort.
A Budapest Saxophone Quartet koncertezett hétfőn a Premontrei-gimnázium dísztermében. Az együttes 1995 óta a hangszer és a klasszikus zene népszerűsítésén dolgozik, már több mint ezer alkalommal léptek fel világszerte. Különösen szívesen játszanak fiatal közönségnek, ezért is fogadták örömmel az iskola invitálását. Repertoárjuk olyan átdolgozott művekből áll, amelyeket eredetileg nem szaxofonra írtak. Ezúttal Bach-, Kodály- és Rossini válogatást adtak elő, klezmerrel kiegészítve. "Azt a célt tűztük ki, hogy a szaxofon klasszikus zenei oldalát megmutassuk, illetve hogy milyen sokszínű hangszer a szaxofon. A könnyűzenét mindenki ismeri, népszerű, de egy barokk zene, pl. egy Bach orgonamű hogyan is szólal meg szaxofonon" - fogalmazott Horváth Marcell zenekarvezető.

A Premontrei-gimnázium 46 év kényszerszünet után 1994-ben nyithatta meg kapuit ismét. A húszéves jubileumot keresztény szellemben összeállított, színes rendezvénysorozattal ünneplik. A kínálat közel 60 programból áll szeptembertől júniusig. "Szerettük volna, ha nem csak hangzatos szó lenne a jubileum, hanem tartalmakat tegyünk mögéje, élményeket, olyan lehetőségekkel, amelyek szívet lelket felüdítenek. Van benne sport, zene, spiritualitás és rengeteg előadás" - tudtuk meg Véghné Busics Hildától, a Premontrei-gimnázium igazgatójától.

Koncertek, kiállítások, konferencia, irodalmi est, tudományos előadások, vetélkedők, tanulmányi versenyek, lelki napok is színesítik az idei tanévet. Olyan személyiségek fordulnak majd meg az intézmény falai között, mint Csókay András agysebész, Pál Feri atya vagy Maczkó Mária népdalénekes.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157647311801436/{/gallery}