Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Nem készülnünk, emlékeznünk kell a háborúra

Ferenc pápa az olaszországi Redipugliában a háborúk áldozatainak lelki üdvéért mondott szentmisét több mint tízezer, köztük egy tucat szombathelyi zarándok előtt. A mise végén Hende Csaba honvédelmi miniszter személyes ajándékot adott át a szentatyának.
A szeptember 13-i napját a háborúkban elesett hősöknek szentelte Ferenc pápa. A megemlékezés apropóját az első világháború kitörésének százéves évfordulója adta, ennek ellenére a szentatya az összes háború valamennyi hősi halottjának lelki üdvéért mondott imát. A katolikus egyházfő a programját a foglianói osztrák-magyar katonai temetőben kezdte, ahol előbb virágot helyezett el egy a harcokban elesett magyar katona sírjára, majd hosszú perceken át némán imádkozott. A dolog külön jelentőségét az adta, hogy a sírkertben nyugvó 13 ezer katona közül sokan harcoltak Ferenc pápa nagyapja ellen is, aki az antant katonájaként vett részt a Doberdó és Isonzó környéki véres csatákban. A szentatya ezt követően a redipugliai emlékhelyet kereste fel, ahol közel százezer olasz katona alussza örök álmát. Az egyházfő a monumentális emlékműnél tartott szentmisét, melyen közel 15 ezer zarándok vett részt. Magyarországról Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő vezetésével közel százan érkeztek az eseményre. Szombathely városát 15 zarándok képviselte.

„Ferenc pápa a római katolikus egyház feje, akit Szombathelyre várunk 2016-ban, Szent Márton születésének 1700. évfordulóján. Óriási megtiszteltetés volt számomra, hogy átadhattam neki egy személyes jellegű ajándékot: egy díszdobozba csomagolt imakönyvet és egy személyi azonosító (dögcédula) tartóját. Mindkettő olyan ismeretlen magyar katona tulajdonát képezte, aki megjárta az olaszországi frontot” – mondta miniszter. Hozzátette, hogy ugyanott harcolt a szentatya nagyapja is. Az ő katonai iratait az olasz védelmi miniszter adta át Ferenc pápának a Redipugliában tartott szentmise keretében.

hende kicsi

„Az én nagyapám, ahogy nagyon sok magyar nagyapa, dédapa is itt küzdött ezen a csatatéren. Csak ezen a frontszakaszon 250 ezer magyar honvéd esett el, többen, mint a második világháborúban a Don-kanyarban. Az első világégésben több mint 600 ezer magyar férfi, hős katona adta az életét. Óriási űrt hagytak maguk után, és most nem csak a demográfiai hatására gondolok, amit még a mai napig is érez a hazánk. A háborús veszteség nem csak családi, hanem össznemzeti tragédia volt. Egy biztos, ha békét akarunk, akkor nem készülnünk kell a háborúra, hanem inkább emlékeznünk kell rá. Sajnos napjainkban szörnyű események zajlanak Magyarországtól keletre és délre. Nagyon fontos, hogy az emlékezés békévé oldja az egykori ellentéteket. Felemelő gesztus, hogy Ferenc pápa először az egykori ellenségekért imádkozott a foglianói katonai temetőben, ahol közel hétezer honfitársunk nyugszik. Ez szerintem a legjobb üzenet – fogalmazott Hende Csaba. Ennek a gondolatnak a jegyében zarándokoltak el ide szép számmal Magyarországról is. Valamennyien megérezték e nap különös jelentőségét. Én azt javaslom minden magyar honfitársamnak, aki teheti, hogy ebben a négy esztendőben, amikor az első világháborúra emlékezünk, jöjjön el ide. Hozza el a gyermekeit, az unokáit. Nézzék meg ezeket a sírköveket, tegyenek le egy-egy szál virágot, hajtsanak fejet a hősök emléke előtt, és tegyenek meg mindent azért, hogy soha többé ne legyen háború.”

A kiemelkedő történelmi eseményre Harangozó Bertalan kormánymegbízott is ellátogatott a feleségével. „Száz éve tört ki az első világháború, amit akkoriban a Nagy Háborúnak neveztek. Úgy gondolom, hogy a magyar nemzet valamennyi tagjának fontos lenne, hogy megismerje ezt a korszakot. Különösen azért, mert a közös emlékezetbe beépülhessen a hősök tisztelete. Méltóképpen kell tisztelegnünk a több százezer hősi halott és azok előtt, akik sok szenvedés után hazatértek a frontokról. Ők a mi nagyapáink, dédapáink – fogalmazott. Kevés olyan család van, melynek felmenői között nincs, aki ne fordult volna meg az isonzói és a doberdói, vagy éppen más első világháborús harctéren. Sajnos sokan ott is maradtak. Ferenc pápa valamennyi hősi halottért mondott imát, és külön meglátogatta az osztrák-magyar katonai temetőt, ahol imádkozott az ott nyugvókért. Úgy vélem, hogy ezzel a világ számára igen fontos üzenetet fogalmazott meg. Azt, hogy a hősök iránti tiszteletre és a nemzetek közötti megbékélésre nagy szükség van. Szeptember 13-a eseményei az emberi méltóságba és a békébe vetett hitet hordozták” – hangsúlyozta Harangozó Bertalan.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb