Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A hónap műtárgya: Ünnepi menet Isis tiszteletére, 1968.

A köztéri szobor alkalmas arra, hogy tájékozódási pont legyen egy település szellemi térképén, Majthényi Károly (Edelény, 1914. aug.7- Szombathely, 1990.nov. 29) most bemutatott művének köztéri változata is ilyen.
A művész, aki Sidló Ferenc tanítványa volt, a klasszikus hagyományokat egyéni megoldásokkal, vibráló felületekkel gazdagította. Erről a vonulatról írta Kassák Lajos, hogy míg festészetünk fejlődésvonalát Párizs befolyásolta, addig szobrászatunk a klasszikus formaideálhoz tért vissza. Az ókori téma többletet ad, de felveti a korhűség kérdését is, amelyben Sosztarits Ottó régész segített eligazodni.

„Munkámat erősen befolyásolta városunk, Szombathely múltja és jelene, Savaria feltárásának izgalma”- írta Majthényi Károly. Az Iseum ásatásain előkerült, Isis-kultusszal kapcsolatos leletek fontos információforrások voltak. A vatikáni múzeumban őrzött, Isis-felvonulást ábrázoló dombormű is segíthetett a megvalósulásban. Az elöl vonuló papnő a „sistrum” nevű hangszert tartja a kezében. A korsó a Nílus vizét tartalmazta. A harmadik figura talán „Szentírás-olvasó” (hierogrammateus). A ruhák nem korhűek - az Isis papnőknek mell alatt a ruhán volt egy csomó, amely a köntös csatlakozó részeivel az „ankh”, az öröklét jelét szimbolizálta.

A vatikáni dombormű sík ábrázolását térbe kellett fordítani, felvonulásból zárt, centrális kompozíciót készíteni, úgy, hogy a vonulás jelleg megmaradjon. Ezt az ellentmondást a művész pozitívan használta ki - zárt és egyben dinamikus kompozíciót hozott létre.

Majthényi Károly életét az alkotás mellett az oktatás, a közélet, és főműve, a zsennyei művésztelep irányítása tette teljessé, ezért kevesebb idő jutott a szobrászatra. Ennek ellenére számos köztéri alkotását őrzi Szombathely.

Gálig Zoltán

művészettörténész, Szombathelyi Képtár

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb