Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A Jégkirálynő kűrruhái

A szombathelyi származású páros műkorcsolyázó Eb-bajnok és olimpiai bronzérmes Nagy Marianna (1929-1911) és László (1927-2005) tíz éven át tartó, élvonalbeli, nemzetközi szereplésük idejéhez köthetőek azon sporttörténeti emlékek, amelyek 2013-ban kerültek a műkorcsolyázónő végakaratának megfelelően a Smidt Múzeum tulajdonába.
Ezek közül különleges muzeális értéke van Nagy Mariann kűrruháinak, amelyek az ’50-es évek versenyzői időszakának viseleti emlékei és ezzel a magyar műkorcsolya élsport legkorábbi, közgyűjteményben őrzött textil alapú műtárgyai.

A ruhákat a kűrhöz illeszkedően minden évben saját maguk készíttették, és bár nem álltak rendelkezésre az adott korban elasztikus kelmék, a mozgást segítő, kényelmes, ugyanakkor elegáns szabásmintát követték. Maga az anyag, a pamut és lenvászon kellemes viselet sportolás közben, amelynek egyszerűségét ugyanakkor szolid díszítő elemekkel igyekeztek alkalomhoz illővé tenni. Mindez megfigyelhető a fahéjpor színű ruhán is, amelyet Nagy Mariann a sajtófotók alapján 1952/53-ban viselt nemzetközi versenyek és bemutatók alkalmával. A mai 36-os ruhaméretnek megfelelő kűrruha, egybeszabva, csípő vonalában bővülő rakott szoknya résszel lenvászonból készült a 48 kg-os versenysúllyal rendelkező sportolónő részére. Kék színű ráhímzett három sziromban hurkolt virágmotívum magyaros díszítésre emlékeztet és elöl, a mellen függőlegesen húzódik le két sorban. A hozzá tartozó kis kalapot kék zsinór szegélyezi, de a kalap hátsó részének meghatározó dísze a saját anyagából készült masni.

Hogy Nagy Mariannt ki nevezte viselete és teljesítménye alapján először Jégkirálynőnek, megtudhatja, aki eljön a következő MűTárgyEsetre november 16-án a Smidt Múzeumba!

Keppel Csilla

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb