Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Az igazság - egy fényképezőgépen keresztül

Benkő Sándor fotóművészt egy évvel ezelőtt kereste meg a Szombathelyi Képtár igazgatója egy kiállítás ötletével. A fotós rögtön egy új kollekcióban gondolkodott. Nem témát, hanem egy gondolatot választott vezérfonalul – amely aztán a tárlat címe is lett: A pillanat relatív igazsága. Fotói március közepéig láthatóak.
Miért is relatív az igazság? Benkő Sándor mindig azt vallotta: az objektív sosem hazudik. No de be kellett látnia, hogy ez – amit az objektíven keresztül lát – csak az ő igazsága, nem mindenkié, tehát szükség van rá, hogy megjegyezzük, mindez relatív. A stílusa összetéveszthetetlen, egyedi. Az sem véletlen, hogy fiatal fotósok példaképévé vált. Sikereit manapság nemcsak a szakma, hanem a közönség is elismeri. Tárlataival járja a vidéket, távolabbi nagyvárosokat. S hogy mikor érezte magát Benkő Sándor a pálya legtetején? Minderről így vall. – Szakmailag 2004-ben voltam a pályám csúcsán, amikor elnyertem a MÚOSZ sajtófotó-pályázatának nagydíját, azt az elismerést, amely hazánkban a legnagyobb díj. Első vidékiként kaphattam meg, amire rendkívül büszke vagyok. A mostani képtárbeli kiállítás azonban legalább ugyanekkora öröm és büszkeség, hiszen nem akármilyen kiállítóhelyről van szó. Az elmúlt több mint harminc esztendő alatt nagymértékben átalakult Benkő Sándor szakmája, de mindvégig fontos volt számára az alázat.

Egyszerű alapelvek szerint dolgozott ez idő alatt. – Nincsenek kis és nagy munkák, nincsenek első oldalas címlapfotók és kis portrék, minden munkát tisztességesen kell elvégezni. Ezen túl persze lehet, hogy valamilyen témához szívesebben nyúl az ember, mint máshoz, ez a fotóriporter beállítottságától függ. Közel áll hozzám a szociográfia, az emberi sorsok. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az egyéb témákat nem dolgozom fel tisztességesen – mondja. Ha van valami, amit a digitális világ fenekestől felforgatott, az a fotós szakma. – Amikor még filmre fényképeztünk, laboráltuk a negatívot, és papírképet készítettünk belőle. Ahhoz, hogy mindebből fotót kapjunk, két órára is szükség volt – ha nagyon siettünk. Korlátozott volt a nyersanyag is, a 12 vagy 36 kockából mindnek jól kellett sikerülnie. Akkoriban nem tolongtak a fiatalok, hogy fotósok lehessenek, ez a macera nem vonzotta őket. Ma teljesen más a helyzet. Elkészíthetünk akár kétszáz képet, amelyekből kiválasztunk végül egyet. Baráti áron megvásárolhatóak a digitális fényképezőgépek, ráadásul a jobbakba szinte a fél szakmát beépítették. Nem kell törődni a beállításokkal, azokat elvégzi a gép. Más kérdés, hogy a képet akkor is meg kell komponálni, és lehetnek speciális igényeink a beállításokat illetően – mesélt a szakmáról Benkő Sándor. No ehhez kell fotóriporternek lenni.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb