Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vas megye értékei

Ezzel a címmel rendeztek konferenciát szerda délelőtt. A Vas Megye Önkormányzata és a Vas Megyei Értéktár Bizottság szervezésében zajló rendezvényen bemutatták a helyi értéktárba került vas megyei kincseket.
2012. áprilisában fogadta el az Országgyűlés a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt, melynek célja A magyar nemzeti értékek, és azokon belül a hungarikumok megőrzése. "A Hungarikum Bizottság és a hungarikumokért felelős államtitkárság most legutóbbi pályázatával a fókuszt a helyi értéktárak felé fordította, mert szerintünk legalább olyan fontosak a helyi, megyei értéktárak is egy másik dimenzióban, mint akár a hungarikumok tára" - fogalmazott V. Németh Zsolt, környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár.

A Vas megye értékeit bemutató konferencián Majthényi László, a megyei közgyűlés elnöke, a rendezvény házigazdájaként köszöntötte a résztvevőket. Harangozó Bertalan, a Vas Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntőjében kiemelte a helyi, és ezen belül is a falvakhoz kötődő értékek megőrzésének fontosságát. Ennek érdekében dolgozik a Vas Megyei Bizottság is. "2013 őszén, tehát másfél éve alakult, illetve azóta működik a megyei önkormányzat hozta létre a Vas Megyei Értéktár Bizottságot, én mint megyei képviselő, engem elnöknek választottak és 10 külső szakértőt kértünk fel arra, hogy részt vegyen a munkájában" - tájékoztatott Tausz István, a Vas Megyei Értéktár Bizottság elnöke.

A megyei  bizottság első, mintegy szimbolikus döntésével elsőként került be a Vas Megyei Értéktárba a Szalafő- Pityerszer Őrségi Népi Műemlék együttes. A további beérkezett javaslatok nyomán februártól a Vas Megyei Értéktárba tartozik a Jáki templom, a Cáki pincesor, a Körmendi Batthyány kastély-együttes a várparkkal, a Batthyányiak szellemi öröksége és Boldog Batthyány László életműve, a Kemestaródfai Miród forrás, a Pankaszi szoknyás harangláb, a Nicki műgát. Gencsapátihoz kötődően négy hagyomány került be az értéktárba. Ezek a Szentkút és az Ördögkő, a Gencsi Verbunk és a Gencsapáti Legénycéh.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb