Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Megújul a Savaria Múzeum állandó kiállítása

Harminckét év után lebontották a Savaria Múzeum új állandó kiállítását. Helyére egy modern, a 21. századi igényeknek megfelelő installációt állítanak. A múzeum igazgatója azt reméli, hogy ennek köszönhetően megnő az intézmény látogatószáma.
A feketétől a világosszürkéig különböző árnyalatokra festették a Savaria Múzeum új állandó kiállításának helyet adó terem falait. A felújítási munkák nagy része befejeződött, az intézmény munkatársai a napokban a műtárgyak helyét mérik fel. Szembetűnő a változás: olyan modern installáció kerül a korábbi tárlat helyére, amely megfelel a 21. századi igényeknek. „Falak is dőltek ki, természetesen nem a tartófalai az épületnek. A két nagy teremből több kisebb helyiség lett. Ezzel a többi korszakot is érzékeltetve. Ami nagyon fontos, hogy a digitális technika is megjelenik a kiállítótérben és nagyon sok érdekesség fogja várni a látogatókat” - mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A beruházás negyvenmillió forintba kerül. Ennek közel felét az önkormányzat fedezi, és ugyanekkora összeget nyert a múzeum két pályázaton. Nemcsak kívülről újul meg a kiállítás, hanem tartalmában is bővül. Többek között egy újkőkori forgatható idoltestet is felállítanak, amelyet a gyerekek kedvükre mozgathatnak, öltöztethetnek. Kiemelt eleme lesz a kiállításnak a padlógrafika, amelyen a régi korok útépítési technikáit mutatják be. A nyomvonal egyúttal időszalagként is szolgál majd. Egy-egy helyiség egy-egy korszakot mutat be. „A különböző időszakoknak inkább a különböző háztartási egységeit fogjuk bemutatni. Nem közvetetten egy étkezőasztalt kell elképzelni, hanem a kultuszélet, a mindennapi életnek és a ceremóniáknak a helyiségeit is” - tájékoztatott Nagy Marcella, a Savaria Múzeum régészeti osztályvezetője.

A kiállítás várhatóan a nyár közepén nyitja meg kapuit a látogatók előtt.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb