Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A selyem napernyő védelmében

A napernyőnek ma nincs helye a nap alatt, a napernyőt száműzte a divat – írta Bácskai Magda 1936-ban a „divat kisgyermekeit”, az accessoire-okat azaz viseleti kellékeket bemutatva Az öltözködés és divat című kötetben.
Az ókorban még az uralkodók kiváltsága volt a napernyő birtoklása, az égiekkel, az istenekkel való kapcsolatot is szimbolizálta. Legkorábbi ábrázolása az i. e. 11. századi Kínából maradt fenn. A középkorban a pápák jelképként használták. A 18. századtól a napbarnított bőr divatjáig, az 1920-as évekig a hölgyek toalettjének kiegészítőjét képezte a napernyő is a legyező, a sál, az öv, a gomb és csat, virág, színházi látcső, kesztyű, ékszer és néha a kutya mellett.

A Smidt Múzeum iparművészeti gyűjteményének szépséges darabja az a napernyő, amelyet az 1890-es években készítettek. A fehér színű, vászonkötésű selyemszövetből készült palástot réz vázra feszítették, „point lace”, azaz zsinórcsipkével borították, recebetétekkel és tüllel díszítették. A küllő borításai, a fodrok és kisebb kiegészítők mind selyemből készültek.  98 cm hosszú bambusznád nyele gombban végződik, amelyet sevres-i porcelán lapra festett színes virágfüzérrel ékesítettek. A napernyő 1938-ban szerepelt a Budapesten megrendezett viselettörténeti kiállításon.

A műtárgy egy polgári, női viseletegyüttes – vászonkötésű selyemszövet ing, hímzett, tüll csipkefelső vászon béléssel, atlaszkötésű selyemszövet szoknya, kalap, cérnakesztyű és erszény – tartozékaként szerepel a Smidt Múzeum állandó kiállításában. Május 17-től megtekinthető a Savaria Múzeum Selyemszálak című tárlatán egy elegáns selyemruha kiegészítőjeként.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb