Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A félmunka sose jó! – Elrontott kőfaragvány az Iseumból

2002-ben az Isis-szentély kutatása során furcsa kőfaragvány látott napvilágot a pódiumtemplom mögött nyitott kutatóárokban - Sosztarits Ottó régész gondolatai.
A templom Kr. u 4. századi pusztulási rétegéből előkerült lelet egy homlokzathoz tartozó, mészkő párkány nagyméretű töredéke, amelyet azonban az eredeti, épületfaragványként való felhasználását követően, még a római korban egy másféle tárggyá kívántak átalakítani.  Az kőtömb felső lapján kerek bevésett vonallal jelölték ki a megkezdett lemélyítés helyét, míg külső oldalát ívesre faragták, és azon függesztőfüleket alakítottak ki. Láthatóan egy nagyobb kőedényt, modiust kívántak belőle készíteni. A modiusnak, vagy görögösen kalathosznak a gabona mérésére szolgáló nagyméretű öblös edényeket nevezték az ókorban.

A dolog pikantériája, hogy leletek sokaságával bizonyítható, hogy az Isis-szentély bontásából származó hatalmas mennyiségű kőanyag jó részét éppen az Iseumtól délre épített gabonaraktárhoz, horreumhoz szállították el. Ezt a darabot azonban nem az építkezéshez akarták felhasználni, hanem egyike lett volna az új létesítményben használatos mérőedényeknek. A munkával azonban az egykori kőfaragó soha nem készült el. A vésés során ugyanis a kőtömb eltörött és használhatatlanná vált. Így azt, mint értéktelen darabot visszadobták a szentély bontásából származó többi kőfaragvány közé.

A lelet az Iseum állandó kiállításában tekinthető meg.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb