Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egy kislány arcképe

A festmény a közelmúltban került a Szombathelyi Képtár titkárságának folyosójára több más portréképpel együtt, reprezentációs céllal. Az épület irodái és kutatószobái egy hosszú folyosó oldalára csoportosulnak, amelynek nagy falfelülete kiválóan alkalmas olyan, elsősorban a Régi Gyűjteményből válogatott klasszikus festmények bemutatására, amelyek a képtár kortárs volta miatt a kiállításokon nem kapnak akkora hangsúlyt - Kiss Ágnes művészettörténész gondolatai.
Az 1902-ben készült nagyméretű olajkép egy öt év körüli kislányt örökít meg. A lányka sötét, egynemű háttér előtt, díványon ülve jelenik meg, egészalakos ábrázolásban. Aranyszőke haja loknikba rendezett, rövid puffos ujjú, szép csipkeruhát visel. Nyakában vörös gyöngysor, jobb csuklóján vékony karkötő. Kék zokniba és szalagokkal díszített fehér bőrcipőbe bújtatott lábát bokában keresztbe fonja. Egyenes tartással ül, ölébe porcelánbabáját fektette.

A művész kézjegye a kép bal alsó sarkában olvasható: „Knopp Imre 1902”. Knopp Imre Budapesten, a Mintarajziskolában Greguss Jánostól és Székely Bertalantól tanult, majd Weimarban és Párizsban folytatta tanulmányait. Hazatérte után 1897-ig a Benczúr-mesteriskola tagja volt. Bihari Sándorral együtt női festőiskolát nyitott, amely első volt a maga nemében, és 1907-ig működött. Nyaranta holland, francia és olasz tanulmányutakat tett, amelyeknek hatása egyértelműen felismerhető művészetében. Művei között találunk tájképeket, zsánerképeket, de legnagyobbrészt arcképeket, amelyeket örömmel és a műfaj iránti nagyfokú fogékonysággal készített, általában megrendelésre, családi portrégalériák és szalonok számára. Könnyen elképzelhető, hogy a képtár gyűjteményében őrzött Kislány arcképe is ilyen céllal készülhetett, a szülők megrendelésére.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb