Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A titokzatos selyem

Különleges régészeti leleteket mutat be a Savaria Múzeum legújabb kiállítása. A titokzatos selyem című tárlat kalandos utazásra invitálja a látogatót a távoli Kínától a Római Birodalomig, ismertetve a selyem útját és felhasználásának módját. Vas megyei ásatások anyagából megismerhetik az érdeklődők a helyi textilművességet az őskori kezdetektől a középkorig.
Si si ro kou - ez a kínai bölcsesség a mottója a kőtárban megnyílt kiállításnak, ami annyit tesz: a selyem megüti a mércét, azaz különleges minőségű, művészi és hibátlan. Padlógrafika mutatja a selyem útját az ókori Kínából Aquincumig. (10:59) A karavánok viszontagságait a látogató is megtapasztalhatja, ha felül Jázmin, a teve hátára. "Megtudhatjuk, hogyan került ki ez a féltve őrzött titok a nagy falon túlra. Aztán elindulunk a selyemúton viszontagságos karavánúton érkezünk meg a Római Birodalom peremterületeire" - tájékoztatott Mladoniczky Réka régész, a kiállítás kurátora.

A kiállítás egyik része a selyem ókori történetét, fajtáit mutatja be, továbbá az élők és holtak ruházatát is a látogató elé tárja. Az egyik viselet-rekonstrukció egy 4. századi görögországi sírlelet alapján készült, de múmiatemetkezésből származó textil lenyomatok is láthatóak. A másik teremben Vas megyei leletek alapján ismerhetik meg a textilművesség történetét az őskortól a középkorig. Látható a balozsameggyesi kincslelet néhány darabja, egy szentgotthárdi feltárásból származó férfi ruha, valamint több, a kőszegi középkori temetőből előkerült szövetmaradvány és ékszer. "Van néhány szerencsés eset, amikor konzerválódik a textil, de legtöbbször fémekkel összekorrodálódva, csak lenyomatként maradnak meg ezek a tárgyak. Kőszegen szerencsénk volt, tudunk feltárni eredeti textilmaradványokat is" - mondta Pap Ildikó Katalin régész.

A természettudományos alapokon nyugvó Selyemszálak után A titokzatos selyem a Savaria Múzeum idei tematikus tárlatsorozatának második eleme. "A régészetre koncentrál, illetve a Kínával való kapcsolatokra. Egy nagyon előkelő viselet, épp a hátam mögött is látszik, illetve hogyan jelenik meg a luxus világában ez az anyag" - fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A kiállítás október 29-ig látogatható. A selyem-sorozat következő eleme - a holtak birodalmának textileit és múmiatemetkezéseket bemutató tárlat - június 11-én, az Iseumban nyílik meg.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb