Nyomtatás

A múmia visszatért

2015-06-04, 16:03
   |   Kategória: Kultúra
A szombathelyi múmia 64 év után visszatért. A Szépművészeti Múzeumból speciális autóval szállították az Iseumba egy kiállításra. A Selyemről szóló sorozat legújabb tárlatán múmialeplek, szemfedők, valamint az ősi Egytiptomból, a római korból és Pannóniából ránk maradt kincsek is helyet kaptak.
Ezzel a speciális, hűtőrendszerrel felszerelt kamionnal érkeztek meg az Iseum legújabb kiállításának elemei, köztük a szombathelyi múmia. Hosszú előkészítés előzte meg magát a szállítást is: a műtárgyak csak az után kerülhettek a dobozokba, ládákba, miután azokat is megfelelő hőmérsékletűre hűtötték. A tárolás során szintén hasonló körülményeket kell teremteni. „A műtárgyaknak saját vitrinklímájuk is van, és ezen belül tudjuk biztosítani a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat. A lényeg az hogy mindig állandó hőmérséklet és páratartalmat kell biztosítani, hogy minél hosszabb ideig megőrződjenek ezek a tárgyak” - tájékoztatott Martinovich Zoltán, a Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Osztály gyűjteménykezelője.

A 2300 éves szombathelyi múmia az 1800-as évek végén került a premontrei gimnáziumba Kunc Adolf premontrei prépost-prelátus közreműködésével. 1951-ig az intézmény történelemszertárában lakott, azóta a Szépművészeti Múzeumban őrzik. Több mint hatvan év után tért vissza ismét Szombathelyre négy hónapra. A mai napig kérdéses, hogy a többi múmiával ellentétben ennek miért nem készült el a külső, jellegzetes burkolata. „A mumifikálás módszertana miatt nagyon szépen lehet látni, hogy a kéz- és lábujjait külön-külön, a kezeket, a végtagokat külön-külön hogyan csomagolták, balzsamozták és tekerték be és utána és végül egy ilyen zsákszerű vászonba varrták bele” - fogalmazott Sosztarits Ottó, az Iseum Savariense szakmai igazgatóhelyettese.

Ezenkívül még egy húsz éves lány múmiája, a heténypusztai feltárásokból származó leletek, valamint az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből kopt textilek érkeztek a kiállításra. Ezek apró, de nagyon értékes darabok. „Amikor az első ásatási hullámok elindultak az 1800-as években, ezek akkor kerültek elő, és akkor még csak a szöveteknek a dísze volt érdekes, és maga a szövet az nem, ezért most ezeknek a kopttunikáknak csak a díszítését láthatjuk” - mondta Nagy Rebeka restaurátor

A Textilek a Holtak Birodalmából című kiállítás június 11-én nyílik az Iseumban.

VideóGaléria

{gallery}https://www.flickr.com/photos/szombathelyi7/sets/72157653932032276/{/gallery}