Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egyiptomi halotti lepel

Az Iseum közelmúltban nyílt időszaki tárlatában egy különleges kelme hívja fel magára a figyelmet: egy teljes épségében fennmaradt, lenvászonra festett egyiptomi halotti lepel - Sosztarits Ottó régész gondolatai.
Az egyiptomiak a Kr. e. 2. évezred elejétől kezdve a balzsamozott és bepólyált múmiák testére gipsszel bevont textilből készült festett díszeket, kartonázsokat helyeztek, míg az arcot az elhunyt vonásait megörökítő maszkkal takarták. A fedetlen testrészeket aranyozták vagy az aranyat helyettesítendő lakkozott sárga festékkel vonták be, így tették az elhunytat az istenekhez hasonlatossá. Hitük szerint az istenek teste ugyanis a legnemesebb anyagból, aranyból volt.

A görög-római korra a (Kr. e 3 – Kr. u. 3. évszázad között) a múmiadíszek jellege némileg megváltozott, mivel a kartonázsok mellett megjelentek a festett múmialeplek is. Ezek díszítése a fakoporsók dekorációjához volt hasonló. A Szombathelyen látható múmialepel felső, mellet takaró harmadát térdelő, szárnyas női alak – Maat istennő képe tölti ki. Az alatta lévő részt hieroglif feliratos sávok osztják hat részre, amelyekben további isteneket ábrázoltak. A múmiavászon alsó részéhez a halott lábfejeit fedő, szandálba bújtatott, mezítlábas alsó végtagokat ábrázoló nyúlványok csatlakoztak.

A lepel az egyiptomi kultúra legkésőbbi, római időszakából származik, és feltehetően a Kr. u. 1-2. században készült. A műtárgy október végéig a Textilek a Holtak Birodalmából című időszaki kiállítás részeként tekinthető meg az Iseumban.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb