Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Használati tárgyból dísz: a gázálarc

Szenes Zsuzsa a modern magyar textilművészet első nagy generációjának volt az alapító mestere. 1955-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán nyomottanyag-tervezés-textil szakon. Munkáiban a domború gyapjúfelületet megszakítja a lekötő szálak kemény kontúrjával - Cebula Anna művészettörténész gondolatai.
Ezt a művészetet Szenes Zsuzsa teremtette, sajátosan egyéni gyapjúfűzéses, gyapjúhímző technikája a szabad variációk, a bárhol kezdett és befejezett vonalrendszer, a színharmónia, a felületi hullámzás szépségeit kínálja, kötöttség és szabadság anyagba rendelt ellentétében.

„A gázálarc” Szenes Zsuzsa művészetének fordulópontja volt - írta Kovalovszky Márta művészettörténész a Művészet című szaklapban 1976-ban. Az életben megélt szorongások, a kiszolgáltatottság érzése rajzaiban kapott helyet. A textiljei ezzel szemben színesek, derűsek, melyekkel a világ tisztaságát volt szándéka megmutatni. „A gázálarc” volt az az első mű, melyben e kettő egybefonódott.

Azzal, hogy egy új tárgy teremtése helyett szándékosan talált tárgy megtisztítását tűzte ki célul, átlépte a művészet és a mindennapok között húzódó határt. Azt a meggyőződést sugározza, hogy a művészetnek van hatalma a valóságon, és képes megváltoztatni azt.

Valószínűleg a világ valamennyi hadseregében elítélendő cselekedetnek minősül a gázálarc „kihímezése”, mert - bár a készülék rendeltetésszerű működését nem akadályozza - az álarcban tárgyiasult szabályok, szabványok és előírások „megcsúfolásával” erkölcsileg mégis megsemmisíti, vagy megkárosítja azt. A textilművészet szempontjából viszont elégedetten vehetjük tudomásul, hogy Szenes Zsuzsa a maga észrevétlen és szelíd módján a maga részéről végrehajtotta a leszerelést.” 


Forrás: Kovalovszky Márta: Egy talált tárgy megtisztítása.Művészet, 1976. 8. 19. o.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb