Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Textilművészeti triennálé a Képtárban

A szombathelyi múzeumok idei tematikájába illeszkedve, a selyem áll a kiállítás középpontjában.
Tizennyolc országból 170 művész, több mint 200 alkotása látható az ötödik szombathelyi textiltriennálén, melynek címe Imago, és tematikája a múzem selyemsorozatához igazodik. Orbán Annamária harmadik alkalommal vesz részt a kiállításon. Ezúttal díjazták is, zászló kategóriában. Alkotásában az emberi törékenységet kapcsolta össze a selyem finomságával. “Tulajdonképpen ez a kép, amit én földolgoztam, fölnagyítottam, az egy vérérnek a digitális felnagyított, mikrószkópikus része, és annak egy részletét dolgoztam ki” - mondta Orbán Annamária, a Bukaresti Művészeti Egyetem tanára.

A zsűri több száz alkotásból választotta ki azokat a munkákat, amelyek a közönség elé kerültek. Az ötödik textiltriennálén 18 országból 170 művész 200 alkotása látható. “Fal és tértextil, design, zászló, szalag, és minitextil, nemzetközi a három utolsó. Úgyhogy nagyon nagy rangja van ennek a kiállításnak. Világszerte ismerik” - hangsúlyozta Sárváry Katalin, a Kulturális Apítvány aTextilművészetért elnöke.

A japán művész, Goro Nagano rendszeres résztvevője a szombathelyi kiállításoknak, munkáit többször is jutalmazták. Most ő is alapított egy  díjat, mert a korábbi elismerések ösztönzőleg hatottak művészi fejlődésére. Több szombathelyi alkotó munkái is láthatók a kiállításon. Benkő Mariann itt született, de régóta Hágában élő textilművész egyedi technikával készült alkotását küldte el a tárlatra. “A mostani technika lehetőséget adott arra, hogy gyorsabban elkészítsem a gobleinjeimet. Ez tulajdonképpen, a régi art and craft mozgalomnak a folytatása, most már egy számítógép által irányított Jacquard szövőszékkel készítem, vagy szövetem, a gobleinjeimet” - fogalmazott Benkő Mariann textilművész.

A triennálé anyagával párhuzamosan, Szuppán Irén ikat technikával készült falikárpitjai is láthatók a Szombathelyi Képtárban.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb