Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vakarózni szabad!

A római kori ember nagy gondot fordított testének ápolására. Fürdőkbe járt, bőrét illatos krémekkel kenegette, eltávolíttatta a nemkívánatos szőrszálakat, hajat festett, sminkelt és rendszeresen borotválkozott - Bózsa Anikó és Sosztarits Ottó gondolatai.
Mindezen tevékenységek eszköztára megtalálható az Iseum régészeti emlékanyagában. Az Iseum területén folytatott ásatások során több tucatnyi szépség- és testápoláshoz használt tárgyi lelet közül – mind kivitele, mind pedig szinte tökéletes állapota folytán – kitűnik egy bronz testvakaró kanál, latinul strigilis, amelyet a szentéllyel szemben, a Borostyánkő út keleti oldalán találtunk.

A tárgytípus a görögöktől került át szinte változatlan formában a római kultúrába. A strigilist eredetileg a birkózók használták a bőrükre kent olaj, a verejték és a küzdőtér homokjának eltávolítására. A testvakaró a rómaiaknál a fürdőkultúra jellegzetes eszközévé vált. Visszahajló nyelét karikára vagy bőrszíjra akasztották, ahol a törölközővel, esetleg tükörrel együtt a fürdőszettek jellegzetes darabja volt.

Ép strigilisek nagyon ritkán kerülnek elő, leginkább fürdőkből, hamvasztásos sírokból vagy kocsitemetkezésekből származik néhány példány. Templomból vagy környezetéből csak az adonyi Jupiter Dolichenus szentélyből ismerünk egy fogadalmi ajándékként odavitt, de a templom pusztulásakor megrongálódott darabot. Az iseumi testvakaró ezért a pannóniai emlékanyagban egyedi, kiemelkedő jelentőségű leletnek számít.

A tárgy az Isis savariai otthona kiállításban tekinthető meg. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb