Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Murayama Yoriko: Kúpos ház

A minitextil műfaj megszületése összefüggésben állt a hatvanas évek avantgárd textiljével, mely tele volt lendülettel, s az anyagok, technikák váratlan párosításával, szokatlan perspektívákkal találkozhattunk. Ekkor indult meg hirtelen a forradalmi átváltozások korszaka, mely harsányan és büszkén tudatta a világgal, hogy egy régi-új műfaj született meg - Cebula Anna művészettörténész gondolatai.
Szombathelyen az 1970-ben megrendezett első Magyar Fal- és Tértextil Biennálé jelentette a kezdetet. Már az első biennálén nagyon sok minden megtalálható volt, ami a szobrászok, festők kiállításáról hiányzott: kezdeményező erő, gyors válasz kortársi törekvésekre, szüntelen ismerkedés az anyagokkal és a műfaj adta lehetőségekkel.

1975-ben nyílt meg a " Miniatűrtextil" első hazai önálló kiállítása, ahol vagy félszáz apró textilmű volt látható. Ezeknek legnagyobb mérete sem haladta meg a 20 cm-t. Minden textiles sziporkázó ötlettel állt elő. A minitextil alkalmasabb volt kísérletezésre, mint az anyagigényes, drága, monumentális textil. 1976 óta a sikernek köszönhetően nemzetközi rendezvényként szerepelt a biennálék programjában Szombathelyen. A minitextil miniatűr alakja miatt intim klímát épített ki saját maga és a néző között, mivel közeli megtekintésre volt megtervezve. Stilisztikai sokrétűsége, a felhasznált anyagok gazdagsága, a formai változatosság, a tartalom sokfélesége az alkotók különbözőségét, érdeklődési köreinek másságát mutatta be, jelezve művészi kutatási területeiket, mert hiszen sokszor előfordult, hogy minitextilben álmodta meg a művész először nagyméretű alkotását.

Murayama Yoriko „Kúpos ház” című alkotása a Szombathelyi Képtár Nemzetközi Miniatűrtextil Gyűjteményének kiemelkedő és legtöbbet kiállított munkái közé tartozik. Filigrán, ám a japán házakra is jellemzően precízen és stabilan megkonstruált. Murayama Yorikót egész alkotói pályája alatt a transzparencia témaköre foglalkoztatta, mely ebben a minitextil alkotásban is kiválóan megmutatkozik. 

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb