Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Horizontális napóra

A napóra, mint a legelemibb nappali időmérő, csillagászati eszköz már az ókortól használatos volt a különböző kultúrákban. Működése a nap lassú, periodikus mozgásán alapult - Kelbert Krisztina történész gondolatai. 
A földbeszúrt bot, később számlapra illesztett rúd árnyéka reggel nyugat felé, délben északra mutat és rövid (a legrövidebb akkor, amikor a nap helyi idő szerint 12 órakor eléri pályája legmagasabb pontját), majd fokozatosan növekedni kezd, míg este kelet felé irányul. Helyzetéből így leolvasható, hogy milyen napszak, illetve pontosan hány óra van. A történelem folyamán a napórák megszámlálhatatlan alakot öltöttek. Léteztek lapos, kocka és henger alakú, hordozható vagy helyhez kötött, beépített napórák. Utóbbiak gyakorta művészeti alkotásként kerültek egy-egy épület falára.

A Savaria Múzeum történeti gyűjteményének órakollekciójában több napóra is található. Az itt bemutatott műtárgy az úgynevezett polosz, azaz a helyhez kötött, stabil, horizontális napórák típusába tartozik. Jellemzője, hogy vízszintes számlappal készült és gnomonja, árnyékvető pálcája, nem függőleges, hanem a számlappal a derékszögtől eltérő szöget zár be. 14,5 cm hosszúságú és 11 cm szélességű lapja fehér, kelheimi mészkőlapból készült. Órabeosztása római, VI–XII–VI. Számlapján bevésve napszimbólum, benne IHS (Jézus nevének görög rövidítéséből származó) monogram, alatta háromszögben istenszem ábrázolás látható. A számlapon kívül vésett növényi ornamentika fut. A napóra 1738-ban készült, amelyről a lapra vésett, lombozat közt elhelyezett évszám tájékoztat. Jelenlegi árnyékvetőjét később illesztették az órához. Eredetileg – a Savaria Múzeumba kerülését megelőzően – feltételezhetőleg egy kolostor kerti poloszaként működött, mutatva az idő múlását az ott élő szerzeteseknek.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb