Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hamarosan elkészül az új, állandó kiállítás

Utolsó fázisához érkezett a Savaria Múzeum állandó kiállításának építése. A tárlat Vas megye őskori történetét mutatja be, középpontjában a séi és a velemi lelőhelyekkel. A látogatók besétálhatnak egy hegy belsejébe, egy újkőkori körárokba, és az újabb régészeti kutatások eredményeit is megismerhetik.
Ötezer éves edény és állatcsontok, őskori kőbalták és szerszámok is láthatóak az új állandó kiállításban. A megye őstörténetét és a halottkultuszt öt, labirintusszerűen elrendezett teremben ismerhetik meg a látogatók. Több, mindeddig raktárban tárolt érdekességet, és az újabb feltárások eredményeit is közszemlére teszik. "A kiállítás legkorábbi leletei 7500 évesek, és az újkőkori időszakhoz tartoznak, a legkorábbi edények a Dunántúli Vonaldíszes Kerámia Kultúrájához tartoznak, az első vitrinek egyikében látható ezek egyik legszebbike" - fogalmazott Nagy Marcella, a Savaria Múzeum régészeti osztályvezetője.

A korábbi állandó kiállítás több mint 30 évig állt, megérett a frissítésre. Az új tárlat modern lesz, méltó egy 21. századi múzeumhoz. Pályázati támogatásból és a múzeum saját forrásából összesen csaknem 35 millió forintot fordítanak a megvalósítására. A további tervek között szerepel a római terem kialakítása. "Nyertünk egy tizmillió forintos összeget, ebből meg tudjuk valósítani, nem az álmainkat ugyan, de a berendezési tárgyakat, a vitrineket. Erre a teremre 25-30 millióra lenne szükségünk, a többi forrást meg kell találnia a múzeumnak" - mondta Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A látogatók besétálhatnak a most még félkész velemi hegy belsejébe, ahol megismerkedhetnek a kelta kori fémművességgel, sőt egy kőkori körárokba is leereszkedhetnek majd. A kiállítás a tervek szerint október elején nyílik meg. Már megvannak a tervek arra, hogy Szombathely történetét egészen a dualizmus koráig bemutassák.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb