Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Márvány oszlopdíszek az Iseumból és környékéről

A szombathelyi Isis-szentély egyetlen tömbből készült hatalmas gránitoszlopait egykor fehérmárványból faragott korinthoszi oszlopfők díszítették - Sosztarits Ottó régész gondolatai.
Az egyik megmaradt fejezet és a templom pusztulásakor róla letört tucatnyi levéltöredék, valamint a hozzájuk megszólalásig hasonló Óperint utcai darabok a savariai kőfaragás legszebb, legrangosabb leletei közé tartoznak, amelyek kivitelük minősége alapján a legjobb birodalmi színvonalat képviselik.

Az ősi tradíció szerint a korinthoszi oszlopfők előképéül egy medvekarom nevű növénnyel sűrűn benőtt kosár szolgált. A kúpos forma, a három sorba rendezett, csipkézett szélű kihajló levelek valóban a Mediterráneumban általánosan elterjedt kórófélét, az acanthus nevű növényt mintázzák. A korinthoszi építészeti stílus és oszloprend - mint azt neve is mutatja - görög eredetű, és a hellén építészet legkésőbbi, Kr. e. III-I. századi stílusirányzatát képviseli. Innen viszonylag későn, Augustus idejében került át a római művészetbe, ahol monumentalitása és díszes kivitele miatt a császárkori építészet jellegzetes elemévé lett. A szombathelyi darabokhoz legjobban hasonló fejezetek nem a közeli Itáliában, hanem a birodalom észak-afrikai és közel-keleti tartományaiból ismertek. A faragványok különlegessége, hogy bár látszólag egyformák, mégis több mester keze különíthető el. Egyikük kerekebb, míg mások szögletesebb levélformákat faragtak. A vizsgálatok során azt is megállapíthattuk, hogy a levelek egy része nem szabadon álló hengeres oszlopokhoz, hanem oldalfalak megerősítésére szolgáló szögletes támok, pillérek fejezetéhez tartoztak.

A Kr. u. 2-3. században készült gyönyörű faragványok az Iseum kiállításában láthatók.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb