Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Végh Johanna gyerekkori képe

A festmény tavasszal került a Szombathelyi Képtár titkárságának folyosójára, elsősorban reprezentációs céllal, de azzal a szándékkal is, hogy a szolgálati rész portrégalériáját - amelyet a múzeumlátogatók is megtekinthetnek - felfrissítse.
Az 1906-ban készült olajfestmény Végh Gyula első kislányát, Johannát örökíti meg, akit a családban Hannának becéztek. A kislány álló alakja testével balra fordul, arcával előre néz. Bal kezével egy bútordarabra támaszkodik – valószínűleg még nem, vagy csak nemrég tanult meg önállóan járni -, jobb kezében leveles hajtást tart. Kis kerek fejét sötét főkötő fedi, alóla kilóg elfésült rövid haja. Komoly, kissé riadt tekintettel néz. Csipkés, hosszú ujjú felsőruhát és széles, világos szoknyát visel fehér harisnyával és csatos cipővel.

A kép érdekessége, hogy felül a következő, szokatlan felirat olvasható: „Johannae Végh non potuit pingerre effigen ignarus pater”, amelynek jelentése: „Végh Johanna képmását nem tudta lefesteni a tapasztalatlan apa”. Ez a furcsa megállapítás vonatkozhat egyrészt arra, hogy Végh Gyula saját művészi kvalitásával nincsen megelégedve, ennek ellenére, ha nem is mesterműként, de egy szép, jó minőségű, jó technikai tudású munkaként értékelhetjük a képet. Másrészt értelmezhetjük úgy is, hogy a megörökített kislány vonásai az alkotó szerint nem hasonlítanak teljes mértékben a modell vonásaihoz. A festmény Firenzében készült, erről a kislány arca melletti, ugyancsak latin felirat tanúskodik: „Aet XIII / Florentiae 1906”, amely emellett azt is megörökíti, hogy Hanna 13 hónapos volt ekkor. Ebből az időszakból több fotó és egy bájos ceruzarajz is megörökíti a kislányt, amelyek alapján a hasonlóság nem lehet kérdéses, így tehát Végh Gyula saját művére tett kritikája alaptalannak bizonyul.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb