Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A kerecsen meséje

A földön és a levegőben is ügyesen zsákmányoló madarat sokáig közellenségnek, kártékony állatként irtandónak tekintette az ember - Dankovics Róbert muzeológus gondolatai.
„Erőteljes, vérszomjas létére igen veszedelmes ellensége a vadállománynak, baromfiaknak. Különösen a vízivadban sok kárt tesz, úgy a galambokat is előszeretettel öldökli… Kíméletünkre nem számíthat.” – írja róla a gyűjteményalapító Chernel István, a kiállított, Vasváron 1886-ban elejtett sólyom gyűjtője. Több más ragadozó madárhoz hasonlóan befogott, fészekből kiszedett példányait idomították, vadászsólyomként hasznosították. A kíméletlen üldözés és fészekrablások hatására az 1970-es évekre a hazai kerecsensólyom-állomány harminc pár alá csökkent, ezzel végveszélybe került.

A faj fokozottan védetté nyilvánítását követően – egy példányának természetvédelmi értéke egymillió forint – a Magyar Madártani Egyesület fészekőrző akcióinak hatására fészkelő állománya az ezredfordulón 140 párra emelkedett. 2006-tól három egymást követő ciklusban az Európai Unió LIFE-programjának támogatottja hazánk kerecsenvédelmi programja, amelyek célja a közép-európai állományok védelme, megerősítése. Napjainkban a magasfeszültségű oszlopokra kihelyezett mesterséges fészekládákkal a költőhelyek száma is növekedett, és az állomány ellenőrzés alatt áll. 2011-ben az ismert 144 sikeres költésből 88 a nagyfeszültségű oszlopra szerelt mesterséges fészekhelyeken történt. Közülük néhányat webkamerával láttak el, így az interneten a nagyközönség számára is lehetőség nyílik a költés megfigyelése. Habár hazánkban az állami és a civil szervezetek összefogásával a kerecsensólyom védelme a természetvédelem egyik sikertörténete lett, a faj világállománya továbbra is csökken.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb