Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

A királyné és a serespohár

Mindenki ismeri Erzsébet királynét (1837.december 24.–Genf,1898.szeptember 10), becenevén Sisit, akit a magyarok királynéjaként is szokás emlegetni. Mitizált alakja rengeteg alkotás ihletője,  közkedveltsége és közismertsége mit sem csorbult napjainkban sem.
A királyné kedvelt szórakozása volt a hajtóvadászat, s egy szarvas hajsza után betért egy sugárúti (ma Andrássy út) fogadóba, s egy pohárból sert ivott. A fogadós azonnal félretette a poharat, talapzatot és fedelet készíttetett hozzá, és a következő feliratot gravíroztatta rá: „Szarvas hajsza után szomját oltó / a királyné Erzsébet / nálam sert e pohárral ivott / Budapest sugár ut 133. / 1876. december 5-én.”

A pohár színtelen fúvott üveg, kúpos, üreges talpa csiszolt, vésett díszítéssel, testén indákkal keretezett kurzív betűkkel olvasható a fenti felirat. Talapzatának alsó és felső pereme levél- és gyöngysormintával díszített. Közöttük poncolt alapon akantuszinda fut körbe, melyből két élethű, öntött kutyafej, valamint egy ló és egy szarvas feje nyúlik ki a térbe. Nem véletlenül esett ezekre az állatfigurákra a választás. Szimbolikus utalások Erzsébet királyné szarvasvadászatára. A fedél pereme hasonlóképp levéllel és gyöngysorral díszített, mezejében nagyobb, domborított levélkoszorú. Fogójának gombja a Szent Korona kissé sematikus és pontatlan ábrázolása, ami arra utal, hogy az ötvös mester nem ismerte jól Magyarország jelképét. Ellenben megtalálhatjuk rajta jelzetét: Bécs, JCK mester. A pohár a Smidt Múzeum állandó kiállításának része.


Csizmadia Anna

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb