Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Tengeri csigák és kagylók a savariai Isis-szentélyben

A szombathelyi Iseum gazdag és változatos régészeti emlékanyagában sajátos csoportot képeznek azok a leletek, amelyek tengeri élőlények maradványaiként láttak napvilágot - Sosztarits Ottó régész gondolatai.
Ezek jobbára az ehető kagylók, főként osztrigák (ostrea edulis) csoportjába tartoznak. A rómaiak élve, sós tengervízzel töltött hordókban szállították ide, és különleges csemegeként szolgáltak az itt élők számára. A Kr. u 1-2. században itt megtelepedett, Észak-Itáliából származó lakosság nyilván nem kívánt lemondani az otthon ízeiről, így aztán pénzt és fáradságot nem kímélve kerültek a tenger gyümölcsei a tehetősebb savariaiak asztalára.

A tengeri élőlények maradványainak egy másik részét a tüskés bíborcsigák (bolinus brandalis) alkotják, amelyek nem élelmiszerként, hanem ipari nyersanyagként kerültek ide, és az előkelők ruházatának festéséhez használták fel egykor a Borostyánkő út mellett működött textilműhelyekben.

A Savariában talált „tengeri herkentyűk” között is különös helyzetet foglal el az a töredék, amely egykor egy különleges csigaféle, a tigriskauri (cypraea tigris)háza volt. Ezek az élőlények ugyanis legközelebb az Indiai-óceánban vagy annak melléktengereiben fordulnak csak elő, így legalább a Vörös-tengerig kellett utazniuk értük a rómaiaknak. A tárgy feltehetően a távoli „mesés kelet” érzetét keltő ajándéktárgyként kerülhetett az istennő szentélyébe.

A tengerek világát felidéző csigákat és kagylókat Molnár András, a gyöngyösi Mátra Múzeum biológus szakembere határozta meg számunkra, és jelenleg az Iseum állandó kiállításában tekinthetők meg.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb