Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Gadányi Jenő: Lovak, 1942

Festészetünk egyéni útját képviselte Gadányi Jenő (1896-1960). Ahhoz a szellemi közösséghez tarozott, amelynek tagjai közül többen a teljes absztrakciót választották, de ő nem ezt tette - Gálig Zoltán művészettörténész gondolatai.
Ennek okát tanulmányaiban, szemléletében és személyes sorsában kereshetjük. A Képzőművészeti Főiskolán elsajátította mestere és egyben nagybátyja, Vaszary János tanítását, mely szerint a természet lényegének megismerésére kell törekedni, nem a másolására. 1927-es párizsi útja megerősítette ebben, a modernek művészetét tanulmányozva.

Városi ember volt, de képei természet iránti vonzalmát mutatják. Ezt fejezi ki a Lovak című festménye, amely a Szombathelyi Képtár gyűjteményének értékes darabja. Ez utóbbi azért hangsúlyozandó, mert több korabeli kiadványban szerepel a reprodukciója, ami garantálja a hitelességét. A kép Gadányi sajátos komponálásmódjáról tanúskodik: számos alkotásán a motívumok – itt a fák – belső keretet jelentenek a kompozíció számára. Maga a festő ezt írta róluk: ”milyen démoni formák viaskodnak…, ha (…) nézem őket”. Ez az idézet jól jellemzi Gadányit, aki a szerkezet fontossága mellett az érzelmekre is figyelt. Gadányi Jenőné visszaemlékezésében írta, hogy nála a „dallam fontosabb, mint a kíséret”.

Ezzel arra utalt, hogy Gadányinál a mérleg inkább az érzelmi oldal felé billent. Az értelem és érzelem kettőssége figyelhető meg a festményen, ami bár jól áttekinthető, alsó részének kuszaságával teret ad a néző fantáziájának.  A kép üzenete azonban egyértelmű: a természeti környezetben megjelenő lovak a szabadságot jelképezik.  Ahol állnak a frissítő vízben, ott a kerítés is véget ér.  A kompozíció sajátossága, hogy figyelmünket először nem arra a részre irányítja, ahol a mértani középpont van.  A víz tükröződése az égboltot jeleníti meg a horizontvonal alatt is. Festményén Gadányi elemelkedett a mindennapos környezettől és egy eszmei tájat teremtett, ahol harmóniában élnek a Föld teremtményei, és ez lényeges állásfoglalás volt a háború éveiben.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb