Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Vasvitéz

1915. október 24-én nagyszabású hadiünnepély keretében adták át Szombathely fő terén a Vasvitézt, a nemzeti áldozatkészség megyei szobrát, egy fiatal bécsi szobrászművész alkotását.
A faszoborba a felkínált összegek fejében vas-, „ezüst”- és „arany” szegeket verhettek az adományozók, hogy ezzel támogassák a megyei rokkantalapot. A Vasvitéz eddig ismeretlen időpontban és okból Sopronba került, és most, száz évvel azután, hogy felállították, jutott ismét haza – a Savaria Múzeumba, ahová felállításakor is szánták. A történeti Magyarország pár tucatnyi hasonló emlékéből csupán néhány maradt fenn.

A nemzeti áldozatkészség szobrainak sora a bécsi Wehrmann in Eisen szoborral kezdődött 1915. március 6-án. A bécsi után május 23-án a pozsonyi – első világháborús katonát ábrázoló – szobor készült el, majd szeptember 12-én a budapesti (Sidló Ferenc Mátyás-korabeli lovas szobra). Ezután az Osztrák-Magyar Monarchiában és Németországban terjedtek el a jótékony akció keretében szögekkel, pikkelyekkel kiverendő, köztéren felállított faszobrok. A hősök, katonák ábrázolása mellett más szimbólumok is készültek: keresztek, címerek, történelmi alakok (Nagy Károly, Miksa császár, stb.), hadvezérek (pl. Hindenburg), címerállatok, növények, fegyverek (hajó, tengeralattjáró, repülőgép, ágyú, stb.) és más figurák (pl. világítótorony).

A korabeli Magyarországon húsz ilyen szobrot állítottak, a szombathelyi mellett Nyugat-Magyarországon egyet Győrben és egyet – egy ágyút – Sopronban. A soproni vaságyú átadása kis híján politikai skandalummá lett: az ünnepélyen megjelent Szalvátor koronaherceg, mégsem a tervezett császári himnuszra, hanem a magyar Himnuszra zendítettek a muzsikusok. Az osztrák és a német vöröskereszt támogatására még Baltimore-ban, az USA-ban is készítettek ilyen fából vasfigurát.

Horváth Sándor
néprajzkutató
Savaria Múzeum

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb