Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Világháborús emléktárgyakból nyílt kiállítás

Hadisebesüléstől a gyógyulásig – ezt a címet viseli a felújított Smidt Múzeum első világháborús kiállítása. Az emléktárgyak a harcképtelenné válástól a hátországi, szombathelyi gyógyulásig kísérik végig a nagy háború sebesültjeinek sorsát. A tárlat több ezer darabos gyűjteményből áll.  
Lövészárokban használt felszerelések, rohamsisakok, lövedékek, gázmaszk, kulacsok - többek között ezek az első világháborús tárgyi emlékek is láthatók a Smidt Múzeum új, időszaki kiállításán. A tárlat részét képezik a szanitécek, kórházi ápolók által hátrahagyott korabeli egészségügyi eszközök is. „1815-ben érkezett ide, Szombathelyre a 11-es Huszár laktanyába Pető Ernő, aki a 11-es huszároknak volt ezredorvosa, és itt, ebben a minőségében aztán megalapították a tartalékkórházat” - elevenítette fel Puskás Tivadar polgármester.

A kiállítás megnyitóján Csapláros Andrea múzeumigazgató azt hangsúlyozta: van, ami az emberiség történelmében nem változik, és ez nem más, mint a gyűlölet. A múlt heti párizsi történésekre utalt, azokra az ártatlan áldozatokra, akik a merényletek során életüket vesztették. „Hála a Jóistennek a gyűlölet és a harc mellett a segítés is megjelenik. Ez megjelent az I. világháborúban is, és ezt mutatják azok a képek, azok a mentőszolgálatos önfeláldozó emberek, akik ugyanúgy ellátták akkor a feladatukat, mint most és ez ad reményt, a változás reményét” - fogalmazott Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója.

A gyerekeket a szervezők kézműves foglalkozásra várták: első világháborús tárgyakat, eszközöket készíthettek. A fafaragás iránt különösen nagy volt az érdeklődés. „A sebesült katonák sokszor csináltak maguknak egy botot, amire támaszkodtak, mikor szükség volt rá. Ezért most mi is próbálunk egy botot kicsit megdíszíteni, aki ügyesebb, nagyobb gyerek, rá tudja írni még azt is, hogy háborús emlék, tehát a kéregbe bele lehet vágni a betűket is” - mondta el érdeklődésünkre Németh Gyula fafaragó mester.

Az időszaki kiállítás július 16-ig látogatható.

Videó

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb