Nyomtatás

Friss leletek Márton korából

2016-04-07, 11:30
   |   Kategória: Kultúra
Negyedik századi leletek kerültek elő a Mindszenty tér átépítése során.
A régészek által feltárt tárgyi emlékek azért is jelentősek, mert bizonyítottan Szent Márton korához köthetőek. Eddig csak történelmi dokumentumokból lehetett arra következtetni, hogy a középkorban a Nagytemplom helyén húzódott a városfal. A feltevés hétfőn délután bizonyságot nyert, ugyanis a tér felújítása során megtalálták a falat, sőt ebben az egy méter széles árokban egy római kori mozaikpadló is előkerült.
Csapláros Andrea, a Savaria Múzeumigazgatója elmondta, hogy a mozaikpadló maga is valószínűleg egy geometrikus mintát alkot. - A falfestmények nem csak egyszerű falfestmények, hanem minták is vannak rajtuk: geometrikus, vonalminták és virágminták, ami ebben a korszakban teljesen normális volt – tájékoztatott.
A falfestményeket a mozaikpadló feltárása során előkerült arany pénzérmékkel együtt a Savaria Múzeum restaurátorműhelyébe szállítják, ahol a szakemberek megpróbálják helyreállítani a leleteket. Információink szerint a feltárást és a dokumentálást követően geotextillel vonták be az előkerült római kori faltöredékeket és a mozaikokat, mielőtt visszatemették az árkot. A Mindszenty tér felújítási munkálatai folytatódnak, a beruházás várhatóan június közepére fejeződik be.