Nyomtatás

Játszva tanultak

2016-10-03, 12:22
   |   Kategória: Kultúra
A Forrásközpont Alapítvány sikeres pályázatának köszönhetően fogyatékkal élő fiatalok népesítették be a Skanzent csütörtökön délelőtt. A színes programkavalkádot a Szent Márton Emlékév és az ahhoz csatlakozó rendezvények részeként sikerült megvalósítani.
- A rendezvénynek az volt a célja, hogy a fiatalok és családjaik megismerkedjen Szent Márton hagyományával, Szent Márton emlékével és játékos vetélkedők keretében egy kicsit közelebb kerüljenek a saváriai születésű szenthez - mondta Juranovits-Racker Rita, a Fogyatékos Emberek Nappali Szolgálatának vezetője.

Horváth Sándor, a Vasi Skanzen szakmai vezetője szerint ezekre a fiatalokra duplán, triplán vagy tízszeresen kell figyelni, hogy vevők legyenek a dologra. - Voltak már kisebb csoportokban, de inkább csak Skanzen nézőben, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásra jöttek volna, főleg ilyen nagy számban - szinte a város minden ilyen típusú intézményéből érkeztek most csoportok - erre még nem volt példa - tette hozzá.

A hat állomásos versenysorozaton közel százan próbálhatták ki magukat. A sokrétű néprajzi, falusi hagyományokon alapuló feladatokat igyekeztek úgy összeállítani a szervezők, hogy azok egyszerre legyenek izgalmasak, és érdekesek. A fiatalok a szabadidő hasznos eltöltésével nemcsak élményeket szereztek, hanem a csapatversenyek során megtapasztalhatták az együttműködés fontosságát. Mindez jelentős mértékben hozzájárulhat fejlődésükhöz.