Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Cukorból építettek hidat

Széchenyi István koráról, személyiségéről, nagy műveiről is hallhatnak a diákok a Smidt Múzeumban szervezett foglalkozásokon. Születésének 225. évfordulója alkalmából a "legnagyobb magyar" alakja köré épülnek a Múzeumok Őszi Fesztiválja programjai. A keddi nyitónapon kiderült az is, hogy néz ki a Lánchíd cukorból.
A sétabot a haladás, a Biedermeier óra az idő minél hatékonyabb kihasználásának, megragadásának a jelképe lehet. Széchenyi István személyes tárgyaival ismerkedhettek a Zrínyi Ilona Általános Iskola hetedik osztályosai a keddi múzeumpedagógiai foglalkozáson. A Széchenyi igazsága című rendhagyó órán a "legnagyobb magyar" fiatalkora, katonaévei és a nevéhez fűződő vívmányok is szóba kerültek. "A tárgyakon keresztül a korra is kitekintést látunk, hiszen ezek enteriőrök, amik a múzeumban vannak, tehát szobabelsők, azt a hangulatot idézi fel. A viseleti kultúra is megjelenik" - mondta Vinczi Réka múzeumpedagógus.

A tárlatvezetést és beszélgetést követően a gyerekek feladatokat is kaptak: fel kellett kutatniuk a tárlókban a reformkorhoz köthető tárgyakat, puzzle-oztak, majd pedig Széchenyi illetve felesége, Crescence szerepében próbáltak levelet fogalmazni.

Széchenyi egyik legnagyobb műve a Lánchíd, melynek építését ő kezdeményezte. Kilenc évig készült, 1849-ben avatták fel ünnepélyesen. Kicsinyített mását cukormázból formálta meg Czömpöly Eleonóra cukrászmester, a munkafolyamatot a múzeumlátogatók is figyelemmel követhették. Az út és a hídpillérek fotó alapján már korábban elkészültek. "Itt a múzeum felkérésére befejezem, a láncot, a Duna, kavicsok, út, a járdák, az apróbb finom munkálatokat készítem" - magyarázta Czömpöly Eleonóra cukrászmester.

Az apró részletek kidolgozásával és a festéssel együtt csaknem öt órába telt, míg elkészült a híd kicsinyített mása, amely a Smidt Múzeum egyik tárlójában kaphat helyet.Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb