Nyomtatás

Végéhez közeledik a Savaria Múzeum felújítása

2016-10-26, 18:31
   |   Kategória: Kultúra
A látogatók alig több mint egy hónap múlva újra birtokba vehetik a több száz millió forintból megújuló, klasszicista stílusú épület kiállítótereit.
A kultúrpalota építését 1905 szeptemberében Kopfensteiner Gyula építőmester kezdte meg, az intézmény 1908. október 11-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A klasszicista stílusú múzeum mindig is Szombathely ékkövének számított, de az utóbbi évtizedekben állapota jelentős mértékben leromlott, így felújítása szükségessé vált. "A koncepció az volt, hogy visszaállítani a 100 éves épület hangulatát, ami akkor itt volt és ne csak az épületen lehessen látni, hanem magán a kerten is. Úgyhogy a kert is ezt a fajta hangulatot fogja árasztani, nem azt, ami 50 évvel ezelőtt volt, akkor volt az előző nagy felújítás, hanem visszacsöppenünk egy picit a múltba, de a modern eszközök a parkban is meg fognak jelenni" - magyarázta Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója.

A szakemberek jelenleg a homlokzat festésével együtt a nyílászárók cseréjét végzik, az épület külső vízelvezetését már kiépítették. Megszépül a múzeum előtti park is, amelyet új kerítés vesz majd körül. A munkálatok összértéke mintegy 350 millió forint. "Évek óta gondoltunk arra, hogy bizony ez egy feladata városnak és most szerencsére a Szent Márton emlékévben kormányzati támogatásból ez megvalósulhat" - hangsúlyozta Takátsné Tenki Mária, a belváros önkormányzati képviselője.

A szakemberek várhatóan november végére fejezik be a felújítási munkálatokat.