Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Egyházi programok Szent Márton tiszteletére

Péntektől kezdődnek a Márton napi ünnepi egyházi programok. A hagyományos vesperást követően a lampionos felvonulás résztvevői Szent Márton életéről szóló fényfestést láthatnak a Szent Márton templomnál. A hétvégi programsorozat keretében Savaria híres szülötte fizikai valóságában is a hívekkel lesz - hangzott el a szerdai sajtótájékoztatón.
Császár István egyházmegyei kormányzó megmutatta Puskás Tivadar polgármesternek azt a körülbelül 5 centiméter átmérőjű koponyacsontot, amelyet a székesegyházi Szent Márton hermából emeltek ki a szakemberek a napokban. Az ereklye Mikes János püspök kezdeményezésére 1913-ban érkezett Toursból Szombathelyre. A cél az volt, hogy fizikai valóságában is maguk mellett érezhessék a hívek a savariai születésű szentet. Az ereklye mellett láthatóak azok a dokumentumok és pecsétek, amelyek igazolják Szent Márton koponyacsontjának hitelességét. Császár István reményét fejezte ki, hogy a láthatóvá vált ereklye az előttünk álló napokban emeli az ünnepi programsorozat fényét. "Zarándokok részéről ez az igény többször felmerült, hogy miért nem úgy van itt ez az ereklye, hogy látható módon. És így a jubileumi bizottság úgy határozott, hogy most az év lezárása alkalmából az ereklyetartót, a hermát felnyitja" - hangsúlyozta Császár István, Szombathelyi Egyházmegyei Kormányzó.

A Szent Márton emlékévben közel 100 zarándok, turista csoport látogatta meg a Székesegyházat és ennél is többen a Szent Márton-templomot. Emellett a város és a szombathelyi egyházmegye közösen mintegy 300 programot szervezett. Ezek középpontjában a másokon való segítés, a tolerancia és az emberek egymás iránti szociális érzékenységének növelése állt.
"Úgy gondolom, hogy minden programmal, minden rendezvénnyel ezt a szellemiséget, lelkiséget igyekeztük tovább vinni, ez volt az egyik cél. A másik célunk természetesen az volt, hogy összekapcsoljuk Szent Márton és Szombathely nevét" - fogalmazott Puskás Tivadar polgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szokásoknak megfelelően pénteken 17 órakor kezdődik a székesegyházi vesperás, amelyet a lampionos felvonulás követ. Szombaton 10 órakor tartják a Székesegyházban az ünnepélyes szentmisét, amelyet Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrál majd. Ennek keretében áldják meg és adják át az új polgármesteri címerrel ellátott zászlókat. Vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a Szent Márton templom búcsúnapi ünnepsége, ahol Seregély István nyugalmazott egri érsek mond szentbeszédet.
Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb