Hiba
 • "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot get "Szombathely" woeid in module "mod_sp_weather".

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  "Could not resolve host: query.yahooapis.com; Unknown error" in module "mod_sp_weather"

  Cannot retrive forecast data in module "mod_sp_weather".

Hadisebesültek görbe tükörben

Hadisebesültek görbe tükörben - ez a címe annak a kötetnek, amelyben Borivoj Rambousek első világháborús karikatúráit mutatják be. Ezzel a rendezvénnyel zárták le a Hadisebesülésektől a gyógyulásig elevezésű időszaki tárlatot a szombathelyi Smidt Múzeumban.
Nap mint nap megnevettette orvosait a cseh karikaturista, akinek alighanem ez mentette meg az életét az első világháborúban. Groteszk humora miatt megkedvelték az orvosok, így a szombathelyi hadikórházban - 1917-ben -  a kelleténél jobban elhúzták szemsérülésének kezelését - így Borivoj  egy jó ideig nem került vissza a hadszíntérre. Az osztrák-magyar monarchia katonája hivatását tekintve festőművész volt. “Egy 38 darabos karikatúrasorozatról van szó, amely utoljára itt Szombathelyen 1938-ban volt így teljességében, összességében kiállítva. A centenáris kapcsán vettük elő ismét ezeket a karikatúrákat, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával építettük be a kiállításunkba" - mondta Keppel Csilla történész.
Ezt nemcsak a könyv, hanem a kiállítás is megmutatja.

Széll Kálmán orvosprofesszor szerint itt nagyon jól lehet látni, hogy az első világháború sebesülellátásának milyen kellékei voltak. Azt mondja: a borzalmakat humorral könnyebb elviselni. “A halál és a humor az nem egy csészébe való, de a háború az mindent megváltoztat. A háborúban sokszor egy könnyebb sebesülés, vagy akár egy nem halálos végű, még nyomorúsággal járó sebesülés is többet érhet, mint a halál" - fogalmazott.

A szombathelyi császári és királyi tartalékkórházban született - akasztófahumorral készült grafikák különleges képsorozatának megjelentetését az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és a Smidt Múzeumért Alapítvány támogatta.

Új hozzászólás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező. A HTML kódok használata nem engedélyezett.

Legfrissebb

Legnépszerűbb